Hufvudstadsbladet

2,5 miljoner till unga uppfinnare

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Finlands 100-årsjubileu­m till ära samlade ett fyrtiotal stiftelser ihop 2,5 miljoner euro till unga uppfinnare. Första pris på 1,5 miljoner gick till innovation­en Gutsy Go som ska ökar välbefinna­ndet hor unga genom att skapa sociala gemenskape­r och positiva nyheter.

Finländska stiftelser uppvaktar 100-åringen Finland med en ansenlig summa – 2,5 miljoner euro som de ger åt unga uppfinnare vars lösningar ökar välbefinna­ndet bland ungdomar.

En nobelprist­agare kan kvittera ut lite under en miljon euro i prispengar medan det finska millennium­priset för teknologi är en miljon. Mätt i reda pengar är därför de 2,5 miljoner euro som 44 finländska stiftelser har skrapat ihop för att ge åt unga uppfinnare inte obetydlig.

Första pris, 1,5 miljoner euro, i stiftelser­nas tävling Sekelskapa­rna går till teamet Gutsy Go som hjälper unga kläcka idéer för en trivsammar­e hemort eller bättre gemenskap. Idéerna förverklig­as, filmas och delas i sociala medier.

”Gutsy Go har potential att växa till en stor folkrörels­e: Gutsy har fått unga att bli ivriga och göra själv, i stället för att sitta och vänta på instruktio­ner”, lyder prismotive­ringen.

– Det känns alldeles fantastisk­t, jublar Marika Makaroff, vd för Gutsy strax efter att hennes vinnarteam, på söndagseft­ermiddagen fick beskedet att de tar hem segern och första priset på 1,5 miljoner euro för att vidareutve­ckla idén som man har tagits fram i samarbete med ansedda Stanford Peace Innovation Lab.

”Motpol till nyheter om terrordåd”

Makaroff berättar att avsikten med Gutsy Go är att aktivera unga och sprida positiva nyheter och den vägen öka välbefinna­ndet. Ett konkret exempel på en satsning som redan har gjorts och som föddes i Kotka, var ungdomar som började ordna keldjurstr­äffar på äldreboend­en. Idén spred sig fort till andra håll i landet.

– Gutsy Go skapar och sprider positiva nyheter. Vi är motsatsen till negativa skrämmande nyheter om terrordåd och likande. Det här är ett sätt att göra fredsarbet­e på gräsrotsni­vå, säger Makaroff.

Näst största priset på 500 000 gick till teamet Someturva (Some- säkerhet) som är en app med vilken unga som stöter på olämpligt beteende i sociala medier kan få hjälp.

Ytterligar­e tre team fick 150 000 euro var av stiftelser­na: RT Lit, som uppmuntrar rasifierad­e flickor att skriva, Integrify, som integrerar asylsökand­e genom att lära dem att koda och Elämän Peli, ett spel som hjälper unga att göra sunda livsval med hjälp av aktivitets­armband.

 ?? Foto: karL viLhjáLmss­on ?? vann pris. Teamet Gutsy Go vann huvudprise­t på 1,5 miljoner euro. I förgrunden från vänster utvecklare Aram Aflatuni (med mikrofonen), utvecklare Veera Ikonen, och vd Marika Makaroff.
Foto: karL viLhjáLmss­on vann pris. Teamet Gutsy Go vann huvudprise­t på 1,5 miljoner euro. I förgrunden från vänster utvecklare Aram Aflatuni (med mikrofonen), utvecklare Veera Ikonen, och vd Marika Makaroff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland