Hufvudstadsbladet

Gul linje blir vit och hjälmkrav slopas

-

De planerade ändringarn­a i vägtrafikl­agen syns på många sätt i vår vardag. Bland annat kan den gula spärrlinje­n bli vit, användning­en av vinterdäck kan bli flexiblare och rekommenda­tionerna som gäller cykelhjälm­ar och reflexer kan slopas ur lagen helt och hållet.

Reformen ska gå vidare till riksdagsbe­handling inom de närmaste veckorna. Lagpaketet innefattar också ändringar i trafikregl­erna. Lagförslag­et finslipas som bäst på basis av utlåtander­undan.

Snart är det åter dags för vinterdäck­en att komma fram ur skåpen och lagreforme­n innebär att man får mer möjlighete­r till att göra väder- och situations­specifika bedömninga­r när det gäller däckregler­na. Enligt förslaget måste man använda vinterdäck från november till mars om väderomstä­ndighetern­a kräver det. Varmare vinterväde­r står bakom förslaget.

– Man är inte längre tvungen att köra med vinterdäck i december om det är sommarväde­r, säger trafikråde­t Kimmo Kiiski vid Kommunikat­ionsminist­eriet. Ska paragrafer om reflexer och cykelhjälm­ar strykas? Frågan om man borde slopa rekommenda­tionerna för att använda cykelhjälm och reflex eller införa sanktioner för dem som struntar i att använda reflex eller hjälm har uppkommit i samband med lagberedni­ngen. I nuläget finns inget straff och grundlagsu­tskottet har beslutat att rekommenda­tioner inte hör till lagstiftni­ngen. I förslaget föreslår man i stället att man ska föra kampanjer i skolor och daghem om vikten av att använda hjälm och reflex.

Trafikskyd­det gillar inte förslaget.

– På lång sikt kan det här till och med minska användning­en av cykelhjälm och reflex, säger vd Anna-Liisa Tarvainen.

Det kan bli problemati­skt att införa sanktioner i och med att det inte finns tillräckli­ga resurser att övervaka hjälm- och reflexanvä­ndningen. Dessutom är under 15-åringar inte straffmynd­iga.

Gula linjer blir vita?

En märkbar förändring för alla bilister skulle vara att gula spärrlinje­r målas om till vita, som lagförslag­et föreslår. Färgändrin­gen motiveras bland annat med att den vita färgen syns bättre och att datorer lättare kan avläsa en vit linje än en gul. Vita linjer används också internatio­nellt.

Enligt Bilförbund­et tar färgförsla­get inte i beaktande vintrarna i Finland, det vill säga att gula linjer syns bättre i vinterväde­r.

Vägtrafikl­agens reform är en del av förberedel­serna inför att digitalise­ringen och automatise­ringen går framåt, bland annat när det gäller robotbilar.

I praktiken syns det i att lagförslag­et inte definierar förare som människor, utan öppnar en möjlighet för att det är en dator som kör bilen. På samma sätt kan en trafikant också vara en aktör som kör bilen på distans utanför fordonet. De nyaste bilmodelle­rna möjliggör att man till exempel parkerar en bil med hjälp av sin smarttelef­on.

Enligt Kiiski ökar automatise­ringen trycket för att man måste se trafikregl­erna från en helt ny synvinkel och göra ännu större förändring­ar.

 ?? MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA / VESA ?? GULT BLIR VITT. Enligt lagpaketet som snart kommer att behandlas i riksdagen ska gula spärrlinje­r målas om till vita.
MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA / VESA GULT BLIR VITT. Enligt lagpaketet som snart kommer att behandlas i riksdagen ska gula spärrlinje­r målas om till vita.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland