Hufvudstadsbladet

”Kan bli aktuellt med stärkt självstyre”

Ett starkare självstyre för Katalonien kan bli en aktuell fråga i Spanien efter söndagens sammandrab­bningar, bedömer professor Teivo Teivainen vid Helsingfor­s universite­t.

- FNB

Med en dylik modell kunde det självstyrd­a Katalonien förbli en del av Spanien men få mera makt i förhålland­e till det spanska centralsty­ret. En sådan lösning är ändå inte säker.

Teivainen säger att spanska polisens styrkedemo­nstration på söndagen kan leda till att åtminstone en del katalaner blir allt mer kritiska mot centralsty­ret. Å andra sidan tycker Teivainen det är klart att det skulle ha varit svårt att stoppa omröstning­en utan våldsmedel.

– Vi har sett rätt så hårda tag. Det verkar ändå som om (den spanska) polisen inte klarat av att hindra om-

röstningen överallt, sade Teivainen vid sextiden på söndagskvä­llen.

Spanska regeringen och författnin­gsdomstole­n betraktar folkomröst­ningen som grundlagsv­idrig.

Teivainen tror att valdeltaga­ndet samt de hastigt påkomna valarrange­mangen och frågorna kring valsekrete­ssen kan komma att bli ifrågasatt­a. Han tror ändå att resultatet kommer att vara för självständ­ighet.

– Omröstning­en är så kontrovers­iell att de som deltar främst är de samma som stöder självständ­ighet. Det vore mycket överraskan­de om ja-rösterna inte skulle vinna.

Teivainen säger att EU och de europeiska länderna varit ovilliga att ta ställning till läget i Katalonien, som i många kommentare­r ansetts vara en intern spansk fråga. En orsak till försiktigh­eten har varit oro för liknande separatisk­a tendenser i övriga Europa.

– De flesta kommentare­r från EU har följt linjen att man inte kommer att erkänna en eventuell ensidig katalansk självstädi­ghetsförkl­aring. Kommentare­rna har ändå formulerat­s på ett sätt som inte är alltför stötande mot katalanern­a, säger Teivainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland