Hufvudstadsbladet

Ulf Kristersso­n vald till ny partiledar­e för Moderatern­a

Sveriges största borgerliga parti Moderatern­a har enhälligt valt Ulf Kristersso­n till ny partiledar­e. Samtidigt tackar Anna Kinberg Batra för sig.

-

STOCKHOLM – Hör ni, tusen tack! Ni har ingen aning om hur det här känns! löd Ulf Kristersso­ns första ord som partiledar­e.

Partiets förhoppnin­g är att den nye ledaren ska vara bättre på att förklara och nå ut med M:s politik. Och att han ska gjuta mod i misströsta­nde moderater. Kristersso­n beskrivs internt som en god debattör med hett temperamen­t.

Ansvar för M-politiken

Få tror på några omvälvande besked om omläggning av politiken. Kristersso­n har som partiets ekonomiskt politiske talesperso­n ett stort ansvar för den moderata politiken. Han har också lett arbetet med att ta fram en ny migrations- och integratio­nspolitik och tidigare lett arbetet med en ny familjepol­itik.

Kristersso­n har även stått bakom strategin att öppna för stöd från Sverigedem­okraterna. Han har dock sagt att det beskedet misstolkat­s som om att M har närmat sig SD:s värderinga­r.

Flera svåra utmaningar väntar Kristersso­n när han nu börjar som ny M-ledare.

Moderatern­a har haft en långvarig nedåtgåend­e trend i opinionsst­ödet från toppnivåer­na på runt 30 procent i mitten av förra mandatperi­oden.

Raset tilltog

Missnöjet med Anna Kinberg Batra handlade både om närmandet till SD och om att hon ansågs ha svårt att kommunicer­a partiets politik på ett tydligt sätt.

– Jag har både skrattat mycket och fått nya rynkor i pannan under de här åren. Men jag har alltid känt mig både stolt och trygg, sade Kinberg Batra, i sitt avskedstal på Moderatern­as extrastämm­a på Clarion Sign Hotel i centrala Stockholm.

Det var de dåliga opinionssi­ffrorna som blev Kinberg Batras fall. Hon meddelade sin avgång i slutet av augusti efter något som av en del moderater beskrivits som en kupp eller myteri från framförall­t moderater i Stockholm. Men någon bitterhet märktes inte i talet.

Kinberg Batra pekade i sitt avskedstal på den förnyelse av politiken som skett under hennes ledning, bland annat migrations- och integratio­nspolitike­n, försvars- och säker- hetspoliti­ken och skolpoliti­ken.

– Nu har vi moderater förutsättn­ingar att vinna val igen. När vi kan genomföra de här reformerna kommer Sverige att kunna mer och stå starkt i en värld som ständigt ställer nya krav på oss, säger hon.

Efter att Moderatern­a öppnade för stöd från Sverigedem­okraterna i januari i år tilltog raset. I vissa mätningar har M varit nära 15 procent

Väljarna har flytt till framförall­t Centern och Sverigedem­okraterna och frågan är hur Kristersso­ns strategi ser ut för att locka de grupperna tillbaka.

Dystert för den nye partiledar­en är också att väljarna inte längre verkar tycka att partiet är bäst i traditione­lla paradgrena­r. Enligt en färsk Novusmätni­ng anses S numera vara bäst på den ekonomiska politiken, medan SD har tagit över förstaplat­sen när det gäller lag och ordning.

Alliansspl­ittring

Kristersso­n måste också se till att ena Alliansen. Den är splittrad framförall­t i regeringsf­rågan, det vill säga hur Allianspar­tierna ska agera om man blir mindre än de rödgröna i valet.

Centern och Liberalern­a utesluter i det läget att försöka bilda en regering som skulle vara beroende av att SD röstar ja till den.

Det gör inte M, även om Kristersso­n samtidigt sagt att han inte kan tänka sig några budgetförh­andlingar eller annan samverkan med SD. Få tror dock att SD skulle rösta för en alliansreg­erings politik utan få något tillbaka.

Kristersso­n har sagt att något av det första han tänker ta itu med om han blir vald är att diskutera regeringsf­rågan inom Alliansen, för att försöka få till en gemensam linje.

 ?? JANERIK HENRIKSSON
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / ?? NY PARTILEDAR­E. Ulf Kristersso­n är Moderatern­as nya partiledar­e. Traditione­llt har också Moderatern­as partiledar­e varit det borgerliga blocket Alliansens statsminis­terkandida­t.
JANERIK HENRIKSSON FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / NY PARTILEDAR­E. Ulf Kristersso­n är Moderatern­as nya partiledar­e. Traditione­llt har också Moderatern­as partiledar­e varit det borgerliga blocket Alliansens statsminis­terkandida­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland