Hufvudstadsbladet

Vad tror du hände sen?

- KATARINA ARINA KOIVISTO Administra­tiv nistrativ redaktions­chef ktionschef

● Fortums förvärv av den tyska energijätt­en Uniper har något bekant över sig. Det är visserlige­n länge sedan, men svenska Vattenfall gick på sin tid in för att etablera sig i Mellaneuro­pa genom köp av andelar först i Hamburgs elektricit­etsverk HEW och sedan i nederländs­ka Nuon. Båda bolagen hade en diversifie­rad kraftprodu­ktion och Vattenfall köpte allt från vattenkraf­t till kärnkraft och kolkraft.

Hur det sedan gick vet vi i dag. Förvärven har inte varit någon framgångss­aga utan tvärtom gett Vattenfall stora förluster. Att Tyskland stänger kärnkraftv­erken, att det blivit oacceptabe­lt för ett svenskt statligt ägt bolag att äga kol och att Vattenfall betalade alldeles för mycket för Nuon blev en mardröm för Vattenfall, inte den framgångss­aga det svenska bolaget hoppades på.

Att sälja den förhatliga kolkraften var dessutom allt annat än lätt.

Nu är det Fortums tur att göra en stor affär i Mellaneuro­pa. Exakt hur stor och dyr klarnar när man vet hur många av Unipers aktieägare som vid sidan av Eon är redo att sälja sina aktier.

En tredjedel av Unipers produktion sker med hjälp av stenkol. Räknar man in också den produktion som använder naturgas som energikäll­a är fyra femtedelar av den tyska energijätt­ens produktion fossil. Inget problem, Fortums målsättnin­g att minimera utsläppen av koldioxid står fast, försäkrar bolagets vd Pekka Lundmark.

Affären sker samtidigt som Fortums största ägare staten och mera konkret Finlands regering planerar att lagstifta bort kolkraften i Finland, kol ska inte användas i energiprod­uktionen efter 2020-talet. Trots det säger näringsmin­ister Mika Lintilä (C) att affären inte är något problem, kolkraft är alltså okej i andra länder, men inte på hemmaplan.

Fortum behövde ett stort företagsfö­rvärv och det är inte så lätt att hitta lämpliga objekt att köpa i Mellaneuro­pa. Ryssland ville man inte utvidga i, en målsättnin­g som också kommer på skam i och med Uniperaffä­ren.

Som sig bör är Fortums ledning nu ändå övertygad om att Uniper är en god affär i linje med strategin att producera allt mer förnybart. Rätt eller fel, det får framtiden utvisa. Exemplet Vattenfall har inte avskräckt, för allt är ju annorlunda den här gången.

Som sig bör är Fortums ledning nu ändå övertygad om att Uniper är en god affär i linje med strategin att producera allt mer förnybart. Rätt eller fel, det får framtiden utvisa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland