Hufvudstadsbladet

Talhandika­ppservicen brister

-

Kommunikat­ionsförmåg­an är viktig. Det inser var och en som förlorat eller fråntagits densamma. Man går miste om mycket om man inte kan kommunicer­a i sak, påvisa inlärning, kontakta myndighete­r, dela med sig info, läsa nyheter, kommentera, protestera eller anmäla nödläge.

Runt 65 000 personer (3 000 på svenska) har i dag ett talhandika­pp på grund av stroke, olyckor, utveckling­sstörning, autism eller språkstörn­ing. De talar otydligt eller inte alls och kan ha svårighete­r att processa också inkommande tal. Detta kan drabba var och en av oss, oberoende av ålder.

I teorin har de flesta rätt till talterapi, kommunikat­ionshjälpm­edel (det vill säga tecken, bildkort, gester, alfabettav­lor, enkla eller högteknolo­giska talapparat­er), teckenträn­ing och tolk för personer med gravt talhandika­pp (AKK-tolk).

I praktiken är läget sämre. Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) konkurrens­utsatte tolkverksa­mheten. Från årsskiftet blir många teckentolk­ar utan jobb. Antalet klienter har ökat sedan tiden då de nonverbala skulle ringa (!) till FPA för AKK-tolk. Ändå är tolkarna lika få som år 2014.

Centralsju­khusen och FPA ransonerar medvetet bland behoven. Ändå räcker inte talterapeu­terna till.

Läget kring teckenträn­ingen och kommunikat­ionshjälpm­edlen kan illustrera­s med vår familj som exempel. Vårt case är inte unikt.

För 6-7 år sedan gav ledningen för HNS mig rätt i att hjälpmedle­n behövs på bägge språken. Kruxet var att HNS inte kan skriva ut något utan en remiss. Väntan fortgår. Varken Kårkulla, Folkhälsan eller vår talterapeu­t vågade skriva en rekommenda­tion som skulle landa hos HNS (fast utgången var given och positiv)!

Remisserna för två dataprogra­m och en teckenordb­ok har snurrat på inom kommunen och mellan kommunen och HNS sedan 2011. Ärendet har återremitt­erats till kommunen, men det faller mellan stolarna. Dottern hade haft nytta av dem redan under åren i grundskola­n. Jag hade sluppit programmer­a tröga appar i 40-100 timmar per vecka. Det var så vi tryg- gade att hon kunde delta i och berika den lättlästa undervisni­ngen.

Gällande en färskare remiss för en enkel programvar­a, ser vi ljuset i tunnels ”redan” efter 18 månader. Vi får en ordbok och några tomma ark. Sedan får familjen göra tusentals rutfält av orden.

Vi (alla) lider av sviterna från aktiva bromskloss­ar under 90- och 00-talen och av en hukande mentalitet på svenska. Köerna har vuxit också på finska. De talhandika­ppade får främst be om banan eller mera kaffe och ta emot envägsinfo­rmation.

Från dagis till vuxenservi- cen samlar kommunikat­ionshjälpm­edlen i regel damm. Man vill eller vågar inte använda dem eller så tycker man att det är pinsamt att teckna inför publik. Däremot ser man det som en ”beteendest­örning” om individen blir frustrerad över missförstå­nd eller en torftig kommunikat­ion.

Vår hörande dotter använder sig av tecknat tal. Familjen är inte teckensprå­kig. Vi behöver teckenträn­ing (50h/ år), för samma handform kan ha 120-150 betydelser. Vår kommun drog in träningen trots att förvaltnin­gsdomstole­n sagt att behovet är viktigt och långvarigt. Kommunens motivering­ar är juridiska ohållbara.

Vår dotter är nonverbal. Hon har autism och utveckling­sstörning, men hon lever ett normalt liv. Hon tvingas sannolikt byta hemspråk. Svenskfinl­and levererar inte. Den bristande tillgången till kommunikat­ionshjälpm­edel oberoende av sakkontext, dränerar familjerna på energi. Individen kan tvingas uttrycka sig via tecken, AKK och lite talat tal (eller byta hemspråk), för personalen klarar inte av allt. Ambitionsn­ivån är alldeles för låg.

Under veckan som pågår , firas den internatio­nella temaveckan kring talhandika­pp. Det är inte alla förunnat att få utveckla sin kommunikat­ion eller att få kommunicer­a på sin nivå, med tecken och med hjälpmedel. Utan ett språk marginalis­eras de talhandika­ppade från samhället.

TERRY GRAHN sakkunnig och närstående, Grankulla

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland