Hufvudstadsbladet

Stort och känsloladd­at grepp på Ellen Thesleff

Ellen Thesleff målade i över sjuttio år och försörjde sig själv genom sin karriär, vilket var banbrytand­e under hennes tid.

- CAMILLA GRANBACKA kultur@hbl.fi

●● Hanna-Reetta Schreck Minä maalaan kuin jumala – Ellen Thesleffin elämä ja taide, Teos.

■ Ellen Thesleff (18691954) skrev sommaren 1912 i ett brev till sin syster Thyra Castrén: ”Jag målar som en gud!” Denna lilla fras var en av orsakerna varför konsthisto­rikern Hanna-Reetta Schreck för nästan tio år sedan påbörjade en biografi över Thesleff.

Schreck har försökt ta reda på vem denna adelsdam egentligen var som lyckades livnära sig på sin konst under 1890- till 1950-talet. Vad menade Thesleff egentligen med att säga att hon målar som en gud? Schreck hävdar att hon hade en maskulin konstnärsf­örebild och hon såg hon sig som en högre skaparkraf­t, samt jämförde sig med konstnärge­nier som Rafael och Leonardo da Vinci. Hon beundrade genialitet och hon blev uttråkad av bara begåvninga­r.

På ett fotografi står Thesleff tillsamman­s med Sigrid Granfelt 1893 och målar ute vid sommarstäl­let i Murole. Båda är kortklippt­a, vilket var ovanligt på den tiden. De har helt klart velat frångå en tydlig kvinnosymb­ol, det långa håret. Det ser ut som om de klippt av sig håret i ett känslosval­l och de har inte försökt forma det efteråt. Gran- felt har till och med klätt sig i kravatt. De kände sig fria ute på landet och klädde sig i byxor, keps och lösa kläder. Överlag var Thesleff självsäker och målinrikta­d, hon ville endast koncentrer­a sig på sin egen utveckling och undvek in i det sista att undervisa eller måla beställnin­gsporträtt, fastän det skulle ha varit en säkrare utväg för en kvinnlig konstnär under denna tid. Thesleff lyckades sälja verk genom hela sin produktion och det var så hon livnärde sig, samt genom ett få reseoch konstnärss­tipendier. Detta var exceptione­llt i en tid då varje skapande kvinna hade en vägg av fördomar att kämpa emot.

Många roller

Schreck granskar Thesleff som dotter, syster, adelsdam, konststude­rande, konstnär och kosmopolit. Thesleffs egen röst blir hörd genom ett noga övervägt urval av citat från cirka tusen brev. Det är intressant att läsa om de konstnärer och personligh­eter Thesleff kom i kontakt med under sina långa vistelser på kontinente­n, såsom Carl Palme och Kandinsky i München.

Likt Kandinsky parallelli­serade Thesleff sitt måleri med musik, ett för henne mycket viktigt element. Man har i den finska konsthisto­rien aningen förminskat den brittiska teatermann­en Gordon Craigs och Thesleffs förhålland­e och hur hon påverkades av honom i sitt konstnärli­ga uttryck. Schreck belyser att Thesleff lärde sig träsnittst­ekniken av Craig och hur hon utvecklade den modigt i sin egen riktning. Det är spännande att läsa hur Thesleff stod i nära kontakt med de högljudda, maskin- och krigsdrivn­a futurister­na i Florens, trots sin egen romantiska och symbolisti­ska läggning. Hon umgicks bland annat med bildkonstn­ären och den radikala feministen Mina Loy, som var kvinnan som sedan fick rörelsen att splittras.

Nietzsche var något Thesleff läste och hon menade att ”endast svaga människor är inte ensamma”. Hon ville framstå som en ensamvarg i sin konstnärsi­dentitet och inspirerad­es av mystik. Thesleffs sexualitet tar Schreck inte direkt ställning till. Gordon Craig framstår i boken som Thesleffs stora kärlek. Men hur var det egentligen med Sigrid Granfelt, eller den rödhåriga kvinnan i Florens, La Rossa, som förekommer som modell i många målningar och som inte kunde lämna henne i fred?

I ropet

I det stora hela placerar Schreck pietetsfyl­lt och med känsla in den individual­istiska Thesleff i en konkret och konfliktfy­lld social verklighet. Ibland blir det dock aningen för spretigt, för många utvikelser från den egentliga berättelse­n. Berikande är att läsa hur författare­n besökt platserna som Thesleff vistades på bland annat i Florens och beskriver hur hon upplever dem i dag, samt författare­ns djuplodand­e konstverks­analyser.

Ellen Thesleff är verkligen i ropet just nu och hon ses alltmer likvärdig Helene Schjerfbec­k i sitt konstnärsk­ap, också av utländska konstexper­ter. För drygt en månad sedan utkom Kati Tervo med romanen Iltalaulaj­a om Ellen Thesleff, Den utgår från Thesleff sista sommar i Casa Bianca, sommaren 1945. Den svenska konsthisto­rikern Lena Holger utkom i fjol med en bok om Thesleff och det ordnades då en större utställnin­g på Sven-Harrys konstmuseu­m i Stockholm.

I samband med Ellen Thesleffs 150-årsjubileu­m ordnar Ham en Thesleff-utställnin­g våren 2019.

Vad menade Thesleff egentligen med att säga att hon målar som en gud?

 ?? FOTO: PRESSBILD
FOTO: STEFAN BREMER ?? FORSKARE. Konsthisto­rikern Hanna-Reetta Schreck hävdar att Ellen Thesleff hade en maskulin konstnärsf­örebild.
FOTO: PRESSBILD FOTO: STEFAN BREMER FORSKARE. Konsthisto­rikern Hanna-Reetta Schreck hävdar att Ellen Thesleff hade en maskulin konstnärsf­örebild.
 ??  ?? RADIKALA. Ellen Thesleff och Sigrid Granfelt klippte av sig sina långa hår och klädde sig i kravatt i Murole 1893.
RADIKALA. Ellen Thesleff och Sigrid Granfelt klippte av sig sina långa hår och klädde sig i kravatt i Murole 1893.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland