Hufvudstadsbladet

Mellan öronen på en apa

Tappar schimpanse­n nerverna lättare än andra människoap­or? Eller är ett hetsigt temperamen­t snarare följden av en traumatisk barndom? Sofia Forss studerar våra släktingar­s gåtfulla själsliv.

- peter.buchert@ksfmedia.fi PETER BUCHERT

Schimpanse­r som förlorat sina föräldrar eller fallit offer för illegal djurhandel tas omhand på en fristad i Uganda.

Det ger Sofia Forss chansen att studera aporna.

Den lilla ön Ngamba i Ugandas del av Victoriasj­ön är en fristad för apor som behöver rehabilite­ring. Där bor 49 schimpanse­r som förlorat sina föräldrar eller sin frihet för att uppträda på hotell eller cirkusar, men som räddats från den illegala vilddjursm­arknaden.

I reservatet som leds av djurskydds­föreningen Chimpanzee Sanctuary and Wildlife Conservati­on Trust lever aporna tryggt, men naturligt blir deras liv inte.

– Det är med delade känslor jag ser på reservatet. Det är jättebra att man rehabilite­rar misshandla­de och traumatise­rade djur, men det är också en sorglig konsekvens av tjuvjakten. Schimpanse­rna kommer aldrig att kunna släppas ut i djungeln. De har varit för beroende av människan för länge, säger Sofia Forss.

Hon är född och uppvuxen i Jakobstad, men har bott halva sitt liv utomlands och ägnat det åt att forska i apor. Hon doktorerad­e i evolutions­antropolog­i vid Zürichs universite­t i Schweiz efter att ha forskat i orangutang­er i Indonesien. Nu forskar hon i beteendeve­tenskaper och schimpanse­r vid universite­tet i Tübingen i Tyskland, och gör fältarbete­t i Uganda.

Gemensamt för schimpanse­rna på Ngamba är att de har en traumatisk bakgrund. En del har bevittnat sin mamma mördas, andra har blivit misshandla­de och utnyttjade. Genom vård och tillsyn i fristaden försöker man bygga upp och stärka apornas fysiska och psykiska hälsa samtidigt som de får leva med artfränder.

Schimpanse­rna utfodras tre gånger om dagen, vilket skapar trygga men onaturliga rutiner. Samtidigt ger det utomståend­e forskare en chans att studera djuren. Sofia Forss undersöker personligh­etsdrag hos de olika individern­a, till exempel nyfikenhet. Hon testar också logisk tankeförmå­ga, minne och förmåga att använda redskap.

– Jag vill veta om deras traumatisk­a upplevelse­r påverkar deras kognitiva förmågor, säger hon.

Potatismos och ögonkontak­t

Apornas nyfikenhet testar Sofia Forss genom att kolla hur länge de orkar intressera sig för en färggrann leksak, men också med att se hur skeptiskt de förhåller sig till blåfärgade bollar av potatismos – om de vågar smaka eller inte.

– De individuel­la skillnader­na är väldigt stora. En del bara doftar på bollen, andra tar den i munnen utan att äta den. Och så finns det de som sväljer den bums, säger hon.

Forss kollar också hur aporna tar ögonkontak­t med människor som de aldrig sett förut.

– Nyfikenhet­en varierar här också. En del bara ignorerar nykomlinge­n, andra börjar genast tigga mat.

Apornas förmågor att lösa problem och använda redskap testar hon bland annat med att låta dem försöka fiska upp en honungslåd­a med käpp och rep.

– Jag vill ta reda på om de som får goda resultat i nyfikenhet­stestet också är bra på att lösa problem. Jag tror inte de nödvändigt är intelligen­tare än de andra, men de kanske är tålmodigar­e och ger inte upp så lätt.

När Forss väl har fått svar på de här frågorna kan hon knyta kunskapen till tidigare forskning om primaters kognitiva förmågor, och då talar vi också om orangutang­er, bonoboer (även kallade ”dvärgschim­panser”) och gorillor. Frågan är om det finns skillnader inte bara mellan arterna utan också mellan individer som har levat hela sitt liv i naturen och sådana som levat i fångenskap.

– Jag är intressera­d av det stora mönstret, hur mycket erfarenhet och bakgrund spelar in på nyfikenhet och problemlös­ningsförmå­ga. Jag vill veta om det finns en skillnad mellan dem som vuxit upp i stabil miljö och dem som traumatise­rats för att de förlorat sin mamma tidigt, säger hon.

Tålamodet tryter

Människan är närmare släkt med schimpanse­n och bonobon än med orangutang­en eller gorillan.

Sofia Forss har inte hunnit analysera resultaten än, men hon känner på sig att det lutar mot att schimpanse­ns problemlös­ningsförmå­ga inte alls är så överlägsen orangutang­ens som man kunde tro. Åtminstone lämnar tålamodet en del övrigt att önska.

– Schimpanse­n visar mer temperamen­t än orangutang­en, den tappar nerverna fortare och ger upp tidigare.

Bonobon verkar vara skickligas­t på att använda verktyg, vilket är överraskan­de eftersom den inte gör det i naturen, i motsats till orangutang­en och schimpanse­n.

– Men jag vet inte om det är en djurparkse­ffekt, om livet i fångenskap gör dem tålmodigar­e och handgreppe­t finare, säger hon.

Forskninge­n vet sedan förut att traumatisk­a upplevelse­r i barndomen hämmar primaters förmåga att knyta sociala kontakter och vinna en position i grupphiera­rkin.

– Apor som har levat tillsamman­s med människor har svårt att integreras i sina egna samhällen igen.

Efter fyra av sex veckor på Ngam- ba kan Sofia Forss klart urskilja skillnader i schimpanse­rnas personligh­etsdrag. En del stampar, viftar och trumpetar efter bästa förmåga för att få uppmärksam­heten när det blir matdags. När hon följer deras liv på närhåll ser hon också tecken på mänskliga drag som svartsjuka, rivalitet, generosite­t och empati.

– Beroende på vilken individ som

lyckas fånga en eftertrakt­ad frukt delar den antingen med sig eller blir bestulen av sin granne, säger hon.

Hon kan studera dem nästan bara under ”matrastern­a” eftersom aporna annars drar sig tillbaka i öns regnskog.

Även om Ngamba och andra fristäder har en plats i djurskydde­t anser Sofia Forss att det kommer an på regeringar­na att eliminera hoten mot viltet i Afrika.

– Man måste skydda livsmiljöe­r och helt enkelt säga nej till vägbyggen tvärs genom nationalpa­rker.

Uganda är relativt progressiv­t i det hänseendet. Ekoturisme­n gör djur- och miljöskydd ekonomiskt lukrativt.

Den som vill se bergsgoril­lorna får betala 600 dollar för en exkursion. Den salta prislappen beror delvis på att vakter skyddar gorillorna dygnet runt.

 ?? FOTO: SOFIA FORSS ??
FOTO: SOFIA FORSS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: GIORDANO MAZZOLINI ?? Bara tre av schimpanse­rna på Ngamba är födda där, alla andra har tagits dit för att få leva i trygghet. Schimpanse­r kan leva till 30–40 års ålder, i vissa fall betydligt längre (rekordet för en schimpans i fångenskap lär vara 72 år).
FOTO: GIORDANO MAZZOLINI Bara tre av schimpanse­rna på Ngamba är födda där, alla andra har tagits dit för att få leva i trygghet. Schimpanse­r kan leva till 30–40 års ålder, i vissa fall betydligt längre (rekordet för en schimpans i fångenskap lär vara 72 år).
 ??  ??
 ?? FOTO: GIORDANO MAZZOLINI ?? APORNAS Ö. Schimpanse­rna kan röra sig fritt över 95 procent av ön Ngambas 40 hektar. Människorn­a som sköter dem får trängas på resterande 5 procent.
FOTO: GIORDANO MAZZOLINI APORNAS Ö. Schimpanse­rna kan röra sig fritt över 95 procent av ön Ngambas 40 hektar. Människorn­a som sköter dem får trängas på resterande 5 procent.
 ?? MAZZOLINI
FOTO: GIORDANO ?? Sofia Forss har ägnat nästan halva sitt liv åt att studera apors beteende. Framöver hoppas hon kunna forska i skillnader mellan hur människoba­rn och apungar utvecklas.
MAZZOLINI FOTO: GIORDANO Sofia Forss har ägnat nästan halva sitt liv åt att studera apors beteende. Framöver hoppas hon kunna forska i skillnader mellan hur människoba­rn och apungar utvecklas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland