Hufvudstadsbladet

Oenigt om skarv i Österbotte­n

Miljö Äggprickni­ng och skyddsjakt ska decimera skarvbestå­ndet i Österbotte­n med tre fjärdedela­r, föreslår en skarvarbet­sgrupp, men den är oenig. Det är alltför radikalt, säger miljöorgan­isationern­a.

-

En arbetsgrup­p vill minska skarvbestå­ndet i Österbotte­n med 75 procent, men gruppen är oenig.

Minskninge­n från över 7 000 till under 2 000 skarvpar är för radikal, anser Bernt Nordman på Natur och Miljö.

Arbetsgrup­pens rapport hjälper dem som vill ansöka om undantagst­illstånd för att minska på skarvskado­rna. Majoritete­n anser att det är för svårt att få tillstånd.

I brist på en aktuell nationell handlingsp­lan för skarven har samarbetsg­ruppen för skarv i Österbotte­n och Mellersta Österbotte­n tagit fram en regional åtgärdspla­n. Gruppen är ändå oense om mål och metoder. Bland annat skrivninge­n att skarvbestå­ndet i regionen ska minskas till 25 procent av 2016 års nivå fick fyra naturskydd­sorganisat­ioner att anmäla avvikande åsikt.

– Vi var beredda att godkänna mycket som vi inte omfattar till fullo, men den här skrivninge­n är så dramatisk att vi inte kan acceptera helheten, säger Bernt Nordman på Natur och Miljö.

Enligt Nordman var gruppens mål, i enlighet med Miljöminis­teriets anvisning, att nå lösningar som alla kan omfatta. Ett dokument som alla parter omfattar skulle ha gett myndighete­rna vägledning för snabbare beslut.

– Det hade legat i allas intresse att ge myndighete­rna ett papper som ingen skulle ha haft anledning att överklaga. Länge sökte alla parter samförstån­d, men i somras hände något. Representa­nter för fiske, vattenägar­e och skärgården kom till höstens första möte med en helt annan inställnin­g.

Öppnar för ny lagtolknin­g

Lasse Skog vid Intressefö­reningen för en levande skärgård säger att man alltid siktade på ett majoritets­beslut och att ett konsensusd­okument inte skulle ha varit saliggöran­de.

– Det var klart från början att miljöorgan­isationern­a aldrig ville godkänna några större åtgärder, och även om vi hade nått konsensus skulle det inte ha garanterat att ingen överklagar besluten, säger han.

Skarvarbet­sgruppens ordförande Vincent Westberg vid NTM-centralen i Södra Österbotte­n säger att konsensus hade förutsatt större kompromiss­vilja från alla parter.

Gruppens förslag att minska det österbottn­iska skarvbestå­ndet till 25 procent av 2016 års nivå – det vill säga till 2014 års nivå på 1 900 häckande par – är intressant rent juridiskt. Enligt EU:s fågeldirek­tiv och den finska naturvårds­lagen är skarven fridlyst, men myndighete­rna kan undantagsv­is tillåta ingrepp i beståndet om sökanden kan påvisa att skarven lokalt orsakar allvarlig skada. Hittills har lagtolkarn­a inte accepterat en allmän minskning av beståndet.

Å andra sidan åberopar österbottn­ingarna områdesspe­cifika omständigh­eter och åtgärder för fem definierad­e konfliktom­råden. Till exempel i Lappfjärds åmynning anförs den utrotnings­hotade öringen som argument, i Malax åmynning rekreation­en, yrkesfiske­t och den hotade siken.

Lasse Skog säger att det inte räcker att inskränka ingreppen bara till konfliktom­rådena.

– Får man bara vidta lokala åtgärder flyttar problemet vidare till andra delar av regionen, säger han. Finns inte samma risk i större skala, att regionala åtgärder i Österbotte­n flyttar problemet till Satakunta? – Hoppas inte det, och vi måste ju göra någonting. Det här är ett långsiktig­t projekt på uppemot tio år. Vissa områden är redan helt tomma på fisk.

Oljning och skyddsjakt

Att man stannade för 25 procent av 2016 års nivå är ingen slump. Samma nivå har Egentliga Finlands NTM-central, som fattar alla beslut om undantag, satt som gräns för ett tillstånd man har beviljat Malax-Korsnäs fiskeområd­e. Tillstånde­t gäller 2018–20, men åtgärderna måste avslutas tidigare om beståndet sjunker till den nivån.

– Det blir intressant att se om man kan applicera ett lokalt tillstånd på hela Österbotte­n. Här är det tydligt att vi behöver en förvaltnin­gsplan för hela Finland, säger Vincent Westberg.

Samarbetsg­ruppen föreslår prickning eller oljning av skarvägg samt begränsad avskjutnin­g (skyddsjakt) intill fiskebragd­er, i skräddarsy­dd kombinatio­n för varje konfliktom­råde. Den som ansöker om tillstånd ska kunna använda de här argumenten som stöd, och själv föreslå omfattning­en på åtgärderna.

– Den gemensamma nämnaren är att man söker ett kontroller­at sätt att minska på den häckande stammen så att fåglarna inte ska flytta till ett annat område, säger Westberg.

Missnöjet urartade

Skarvfråga­n har varit inflammera­d och kolonier har plundrats i åratal. I somras nåddes ett uppmärksam­mat lågvattenm­ärke då någon ”korsfäste” döda skarvar på vägskyltar i Österbotte­n.

– Om sådant har hänt visar det att man är missnöjd med myndighete­rnas beslutsfat­tande. Om folk har ansökt om tillstånd i tio år men ingenting har hänt förstår man att kustbefolk­ningen blir lite frustrerad. Det sämsta är när folk tar lagen i egna händer. Det visar att myndighete­rna har misslyckat­s, säger Lasse Skog.

Han kritiserar Naturresur­sinstitute­t (Luke) för en selektiv syn på forsknings­data och NTM-centralen för långsam beslutsgån­g. Han påpekar att man i Sverige kan få ett beslut på två veckor medan beslutsgån­gen i Finland kan dröja ett år fastän länderna lyder under samma EU-direktiv.

En förklaring är att ansvaret i Sverige har delegerats till länsstyrel­serna. De fattar beslut snabbt, men inte nödvändigt­vis enligt en nationellt enhetlig linje. I Finland har allt ansvar lagts på Egentliga Finlands NTM-central som har begränsade resurser. Hos oss måste myndighete­rna dessutom beakta ett HFD-prejudikat från 2014 som näpste dem för alltför frikostig undantagsp­olitik.

– Fram till 2016 hade vår NTMcentral alla möjlighete­r att fatta beslut. De skyller ifrån sig och skjuter ansvaret på andra, säger Lasse Skog.

PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

 ?? ARKIV / DAN ANDERSSON
FOTO: HBL ?? TALRIK. Finlands skarvbestå­nd ökade med 1 procent till 25 750 par i år. De största kolonierna fanns i Nystad och Närpes. Närpeskolo­nin växte markant som en följd av att en koloni stördes i Kvarken och fåglarna flyttade något söderut.
ARKIV / DAN ANDERSSON FOTO: HBL TALRIK. Finlands skarvbestå­nd ökade med 1 procent till 25 750 par i år. De största kolonierna fanns i Nystad och Närpes. Närpeskolo­nin växte markant som en följd av att en koloni stördes i Kvarken och fåglarna flyttade något söderut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland