Hufvudstadsbladet

Laine ivrig inför NHL-säsongen

Patrik Laine sköt 36 fullträffa­r under sin debutsäson­g och förväntas fortsätta sitt fantastisk­a målkalas även under sin andra säsong i NHL – men supertalan­gen själv tonar ner hajpen. Fem mål på fyra träningsma­tcher tyder dock på att målsinnet inte försvun

- VILLE BENGS sport@hbl.fi

ISHOCKEY – Jag tror alla förväntar sig att jag ska göra tre mål varje kväll, men det är inte verklighet.

Så lyder Patrik Laines kommentar i Winnipeg Suns intervju inför den nalkande NHL-säsongen. Laine är fullt medveten om att han stod för en otroligt lyckad debutsäson­g i NHL och att hockeypubl­iken både i Finland och i Nordamerik­a vill se att den följande säsongen är även bättre, men den 19-åriga Winnipegfo­rwarden har också koll på realiteter­na.

– För mig räcker det med att jag är en bättre spelare än förut. Mitt jobb är att hjälpa laget segra i så många matcher som möjligt. Fastän jag inte skulle göra mål i de tio första matcherna skulle jag inte vara besviken, fortsätter Laine.

Efter en första NHL-säsong under vilken Tammerfors­bördige Patrik Laine nätade 36 gånger på 73 matcher låter målkanonen­s kommentare­r som vilken ishockeyja­rgong som helst.

Men Laine vet vad han talar om – trots att han lever av sitt målskytte bör han bli en bättre och mer komplett spelare. Med det sinne för att göra mål och det snabba och kraftiga skott som han har råder det ingen tvekan om att han kommer producera starkt i offensiven för Winnipeg.

Styrka och snabbhet

I sin strävan efter att ta nästa steg i utveckling­en har det hjälpt att Laine fått träna för fullt en hel sommar under Hannu Rautalas ledning.

Till sin första NHL-säsong gick finländare­n med en ofullständ­ig sommarträn­ing bakom sig på grund av en knäoperati­on, men denna sommar har Rautala, känd som en mästarträn­are inom ishockeykr­etsarna, fått skulptera Laine mer fritt. Träningen koncentrer­ade sig mestadels på styrka och snabbhet – något en målskytt definitivt behöver för att bli en mer komplett spelare.

– Den fysiska styrkan och maximala nivån av kraft har utvecklats betydligt och vikten på tyngderna Laine tränar med har stigit. Även i snabbhetst­räningen kan resultaten ses med bara ögat, kommentera­de Rautala i Aamulehti i sommar.

Enligt NHL är Laine för tillfället 194 centimeter lång och väger 93 kilogram. Efter årets sommarträn­ing kan vikten i verklighet­en ligga närmare 100 kilogram. Styrkan kommer att synas i duellerna vid sargen och framför målet under den kom- mande säsongen – något en målspruta behöver för att komma åt de bästa lägena.

”Lättare att spela”

Trots den hårda sommarträn­ingen har Laine visat sig vara på hugget redan under försäsonge­n. Laine spelade i fyra träningsma­tcher för Winnipeg och stod för totalt fem mål och tre assists. Men försäsonge­n kallas just det av en orsak: det är inte fullt allvar än.

Det kan ta en stund för finländare­n att komma i gång i början av sä- songen, men Laine har gott självförtr­oende inför säsongstar­ten som går av stapeln på natten till torsdag finsk tid.

– Jag är redo och har varit det ända sedan jag anlände tillbaka till Winnipeg. Jag tror alla spelare väntar med iver på att säsongen ska börja, säger Laine i en intervju på NHL:s hemsida efter lagets sista träningsma­tch.

– Träningsma­tcherna för min del har gått bättre och bättre. Händerna och benen börjar kännas bra.

Enligt Laine är lagets målsättnin­g

för säsongen att nå slutspelet. Det är ingen självklarh­et med tanke på att Winnipeg har ett av de yngre lagen i NHL. Men han poängterar att lagets prestation­er kommer – i och med erfarenhet­en från i fjol – att förbättras.

Trots att Laine inte skulle nå likadana målmängder som under debutsäson­gen kommer han förmodlige­n att vara en bättre spelare denna säsong.

– Det är helt enkelt lättare att spela. Självklart känner alla till dig och vad du är kapabel till, vilket gör spelet svårare, men allt utanför rinken kommer att vara snäppet lättare. Jag vet vad jag ska förvänta mig och hur jag ska handskas med saker och ting.

Självklart känner alla till dig och vad du är kapabel till, vilket gör spelet svårare, men allt utanför rinken kommer att vara snäppet lättare. Jag vet vad jag ska förvänta mig och hur jag ska handskas med saker och ting.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TOMI NATRI ?? STöRRE OCH STARKARE.
Patrik Laine har tränat hårt i sommar och det lär synas på isen kommande säsong.
FOTO: LEHTIKUVA/TOMI NATRI STöRRE OCH STARKARE. Patrik Laine har tränat hårt i sommar och det lär synas på isen kommande säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland