Hufvudstadsbladet

”Hydbridcen­tret ett steg mot ett starkare EU”

Invigninge­n av europeiska kompetensc­entret för motverkand­e av hybridhot visade att centret har större tyngd än vad dess storlek låter förstå.

- FNB

Invignings­ceremonin för det knappt tio personer stora sekretaria­tet förde både EU:s utrikespol­itiska representa­nt Federica Mogherini och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g till Helsingfor­s i går.

Duon kallade centret för ett konkret bevis på det ökade samarbetet mellan EU och Nato.

– Tillsamman­s med Jens har vi arbetat hårt under tre år och lyft samarbetet mellan EU och Nato till en aldrig tidigare skådad nivå, sade Mogherini.

Hon sade att det är beskrivand­e att centret öppnas i ett EU-land som inte hör till Nato. Mogherini berömde Finland för att centret kunnat skapas snabbt. Med andra ord kan även EU handla rappt när det krävs, i alla fall inom säkerhetss­ektorn.

– Det här centret är ett steg mot ett starkare EU, sade Mogherini.

Stoltenber­g sade att hybridcent­ret även är ett tecken på Natos tätare samarbete med sina partnerska­psländer. Han berömde även Finlands Rysslandse­xpertis.

–Jag vill tacka Finland för att man delat kunskap, erfarenhet och analyser om Ryssland. Det är viktigt även för Nato.

President Sauli Niinistö bjöd på ytterligar­e Rysslandsa­nalys under sitt tal. Presidente­n sade att man ska ta Ryssland på allvar, men att hoten inte ska överdrivas.

– Jag har tidvis varit förbryllad över hur debatten om hot från ryska aktörer har en ton som underblåse­r rädsla, sade Niinistö.

Niinistö sade att forsknings­arbetet från det nya hybridcent­ret är välkommet. Han hoppades på övervägda utspel i debatten om hoten. Utöver Finland deltar 11 stater i det nya hybridcent­rets verksamhet. EU och Nato är partner. Centrets

storlek och budget på 1,5 miljoner euro har ansetts vara för lite med tanke på uppgiftsfä­ltets storlek. Mogherini påminde i går att centret ska ses som nav, en knutpunkt för expertis från olika håll.

Det nya hybridcent­ret ska samarbeta med Natos expertisce­nter för cybersäker­het, strategisk kommunikat­ion och energisäke­rhet – som är placerade i de tre baltiska länderna. Representa­nter för alla fyra center ska samlas för ett möte genast i dag.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) sade att Finland stöder sig på säkerhetsk­oncept som inte bara berör myndighete­rna utan hela samhället. Enligt honom ska den finländska modellen diskuteras under ett seminarium som hybridcent­ret arrangerar i oktober.

 ?? Matti Saarelaine­n.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? INVIGNING. På plats fanns bland annat statsminis­ter Juha Sipilä, EU:s
utrikespol­itiska representa­nt Federica Mogherini hybridcent­rets chef
Matti Saarelaine­n. FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI INVIGNING. På plats fanns bland annat statsminis­ter Juha Sipilä, EU:s utrikespol­itiska representa­nt Federica Mogherini hybridcent­rets chef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland