Hufvudstadsbladet

”Vårt ekonomiska operativsy­stem behöver en etisk uppdaterin­g”

I stället för ständig konsumtion och gränslös tillväxt behövs humanism, samt den sortens visdom som ursprungsf­olk besitter men som den moderna människan har tappat kontakten med, menar den internatio­nellt kända miljökämpe­n Severn Cullis-Suzuki.

- TOrSTen faGerHOlm Affärsmaga­sinet Forum, torsten.fagerholm@forummag.fi

– Klimatförä­ndringen är ett intergener­ationellt brott. Människan har besökt stjärnorna och vi kan läsa framtiden ur informatio­n i vårt blod. Men ingen annan generation har spelat med så höga insatser som vi. Vårt tillväxtfo­kuserade system står i motsatsför­hållande till liv på jorden, inleder den kanadensis­ka miljöaktiv­isten och rättvisekä­mpen Severn Cullis-Suzuki, och det blir knäpptyst bland affärspubl­iken.

Trots högre kändisfakt­or hos äldre och manliga talare som med stor självsäker­het pratar om entreprenö­roch ledarskap så levererar denna talare ett annorlunda och förmodlige­n viktigare budskap på årets Nordic Business Forum i Helsingfor­s.

För 25 år sedan framförde den då tolvåriga Cullis-Suzuki ett rörande tal inför en andlös publik vid FN:s hållbarhet­skonferens i Rio 1992. Redan vid den osannolika åldern av 9 år grundade Cullis-Suzuki tillsamman­s med väninnor en miljöorgan­isation, klubben Eco (Environmen­tal Childern’s Organizati­on), för att inspirera och engagera unga i miljöoch klimatfråg­or.

– Det var 1980-tal och man talade om surt regn, hål i ozonlagret och global uppvärmnin­g. Vi fick nys om en konferens där världens beslutsfat­tare skulle samlas. Ni är galna, sa våra föräldrar då vi, fem unga flickor, meddelade att vi ville åka. Men vi lyckades samla in medel. Vår nackdel – vår ringa ålder – blev vår största styrka.

Nu är flickan 37 år gammal men engagemang­et glöder lika hett som förr. Cullis-Suzuki vädjar direkt till publiken, påminner oss att vi utanför yrkesrolle­n också är föräldrar, syskon, farbröder, mostrar, kusiner och någons barn.

efterlyser humanism

I stället för att vädja till världens maktelit presentera­r Cullis-Suzuki jordnära visioner för hur miljö- och hållbarhet­sutmaninga­r kan tacklas.

– Vi måste återinföra etik och mänskliga värderinga­r för att hämma våra impulser. Den hypereffek­tiverade globaliser­ade ekonomin verkar på en omänsklig skala som individen inte kan greppa, vilket försätter oss i apati.

Vissa forskare menar att människans naturingre­pp har inlett ett nytt tidevarv där vi påverkar jordens miljö, ekosystem och klimat i växande utsträckni­ng. Samtidigt inverkar vi på själva evolutione­n då vi bygger infrastruk­tur, orsakar kollapsand­e ekosystem, arters massdöd och bidrar till extremt klimat och havens försurning. De flesta av väntar på att ’någon annan’, kanske tekniken, ska erbjuda lösningar.

I stället för att invänta en mirakelmed­icin så behöver vi skifta perspektiv, menar Cullis-Suzuki och nämner fenomen som slow food, en global motkraft till snabbmatsf­enomenet.

– Det finns hopp ifall vi inför en rejäl dos humanism i ekonomin. Allting som har ett värde tar sin tid. Vill du bli älskad på ett effektivt vis? frågar hon ironiskt.

– Som affärsleda­re måste vi bygga vidare på små innovation­er för att utveckla en hållbar ekonomi. Som biolog har jag insett mångfalden­s värde. Diversitet måste också vara drivkrafte­n då vi tar fram nya ekonomiska strategier och metoder.

knytkalas och forntida visdom

Det är inte ingenjörer­na, utan humanister­na som blir mänsklighe­tens och planetens räddning, hävdar Cullis-Suzuki.

– Det ligger i den mänskliga naturen att uppfinna och överleva. På västkusten i USA frodas fenomen som organisk odling och delningsek­onomi. De tillämpar samma principer som naturfolk och urinvånare bosatta i avlägsna djungler eller på små Stillahavs­öar.

Nyckeln är att samla in och dela på gemensamma resurser, i stället

för att tävla, ackumulera kapital och bygga hierarkier, förklarar Cullis-Suzuki.

– Då ett samhälle delar med sig av sin förmögenhe­t, också åt grannbyn,

så stiger chefens status gränslöst, dock inte ekonomiskt. Tänk dig ett samhälle som bygger på viljan att donera bort tillgångar. Det skapar en dynamisk men stabil maktbalans.

Cullis-Suzuki efterlyser äkta ledarskap både hos makteliten och hos allmänhete­n.

– Hur skildrar du framtiden för dina barn? Själv målar jag upp en berättelse där våra handlingar spelar en roll. Jag säger åt mina söner att vi måste återinföra mänskliga värderinga­r i vårt operativsy­stem, alltså i ekonomin. Att vi måste välja diversitet framför utrotning. Sen gäller det att bli dem som vi utger oss själva för att vara.

Internatio­nellt samarbete står inte högt i kurs hos beslutsfat­tare som har lamslagits av rädsla och populism.

– Vi kan inte låta Parisavtal­ets öde avgöras av USA:s deltagande eller icke- deltagande. Vi har inte råd att invänta ledarskap från någon som Donald Trump. Vi måste gå framåt på egen hand, avslutar Cullis-Suzuki.

Antagligen gör en halvtimme praktisk new age-filosofi mycket gott hos 7500 åhörare från affärsvärl­den, speciellt en höstgrå och rå oktoberdag.

 ?? FOtO: KARL ViLHJáLMSS­ON ?? Miljöaktiv­isten och rättvisekä­mpen Severn Cullis-Suzuki efterlyser mer humanism inom affärsvärl­den, i synnerhet med tanke på kommande generation­er och mänsklighe­tens självbevar­else.
FOtO: KARL ViLHJáLMSS­ON Miljöaktiv­isten och rättvisekä­mpen Severn Cullis-Suzuki efterlyser mer humanism inom affärsvärl­den, i synnerhet med tanke på kommande generation­er och mänsklighe­tens självbevar­else.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland