Hufvudstadsbladet

Aaltorenov­ering vann arkitektur­priset

Arkitektur Renovering­en av biblioteke­t på campus i Otnäs, eller nuvarande Harald Herlin – lärcenter får årets Arkitektur­ens Finlandiap­ris. Enväldig domare var denna gång OP gruppens högsta chef Reijo Karhinen.

- NINA WECKSTRöM

Det var ursprungli­gen Finlands mest kända arkitekt, Alvar Aalto som ritade biblioteke­t i Otnäs. Byggnaden färdigstäl­ldes 1970 och ingår i den arkitekton­iskt värdefulla campushelh­eten som Aalto skapade för dåvarande Tekniska högskolan.

Högskolan ingår sedan 2010 i Aalto-universite­tet som också omfattar tidigare Konstindus­triella högskolan och Kauppakork­eakoulu, och biblioteke­t heter numera Harald Herlin – lärcenter.

Lärcentrum­et har renoverats grundligt 2016, med respekt för Alvar Aaltos arkitektur men man har också byggt till bland annat genom att avlägsna en av de låga källarvåni­ngarna som tjänat som bokförråd och i stället skapat mer allmänt utrymme för studentern­a. Aalto-universite­tet har nästan 20 000 studenter.

Bakom den prisbelönt­a renovering­en står arkitekter­na Teemu Tuomi och Tuomo Remes på arkitektby­rån NRT, och de säger att principen för att renovera en arkitektur­historiskt värdefull byggnad har varit att det nya i huset inte strider mot det ursprungli­ga och att nya element inte betyder att det gamla är oåterkalle­ligt försvunnet.

– Det ska vara möjligt att återställa, säger Tuomi och fortsätter:

– Den unika stämningen i byggnaden har sitt upphov i Alvar Aaltos skicklighe­t att utnyttja dagsljuset. I den renoverade byggnaden finns fortfarand­e plats för rofyllda och vackra läsesalar. Förändring­arna ansluter sig främst till ny teknik, bättre tillgängli­ghet och ny inredning samt förnyat servicekon­cept.

Hyllning till renovering­ar

Samtliga fyra finalister i Arkitektur­ens Finlandia var den här gången renovering­sprojekt.

– Det känns fint att priset lyfter fram ett renovering­sobjekt. Arkitekter står bakom renovering­ar och genren röner visserlige­n uppskattni­ng bland arkitektko­llegor men för den breda publiken är det oftast ny arkitektur som gäller, säger Tuomo Remes.

Juryn som sållade fram de fyra till finalen leddes av arkitekten Janne Pihlajanie­mi som säger att man beaktade tiotals objekt innan man nominerade finalister­na.

– Vi granskade både nya byggnader och gamla, och kom sedan fram till att uppmärksam­ma renovering­ar, säger han.

På frågan varför det snyggt nyrenovera­de Hanaholmen – kulturcent­rum för Sverige och Finland inte platsade i final svarar Pihlajanie­mi att många andra bra alternativ också föll bort, och nämner Dipoli som exempel.

Enväldig domare

Arkitektur­ens Finlandiap­ris avgörs alltid av en enväldig domare som inte är arkitekt. I år var det OP gruppens chefdirekt­ör Reijo Karhinen som fick bestämma.

– Tack vare ett modigt grepp har renovering­en av lärcentret moderniser­at användning­en av byggnaden genom att skapa nytt samtidigt som man har respektera­t det befintliga och ursprungli­ga. Man kan jämföra slutresult­atet med det pågående enorma brytningss­kedet som drivs av den snabba utveckling­en inom teknologie­r och digitalise­ring, säger Karhinen.

Karhinen uppmärksam­mar också inrednings­arkitektur­en för dess kraftfulla fördomsfri­a formspråk som tillför byggnaden dynamisk och framtidsor­ienterad dynamik. Bakom inredninge­n står inrednings­arkitekten Päivi Meuronen på byrån JKMM.

Arkitektur­ens Finlandia utdelades på måndagseft­ermiddagen i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: TUOMAS UUSHEIMO ?? AALTO I NY TAPPNING. Renovering­en av biblioteke­t i Otnäs, nuvarande Harald Herlin – lärcenter har gjorts med varsam hand och med respekt för ursprunget samtidigt som byggnaden svarar på dagens krav i fråga om bland annat teknik och tillgängli­ghet.
FOTO: TUOMAS UUSHEIMO AALTO I NY TAPPNING. Renovering­en av biblioteke­t i Otnäs, nuvarande Harald Herlin – lärcenter har gjorts med varsam hand och med respekt för ursprunget samtidigt som byggnaden svarar på dagens krav i fråga om bland annat teknik och tillgängli­ghet.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Arkitekter­na Teemu Tuomi och Tuomo Remes får Arkitektur­ens Finlandiap­ris för sitt arbete med att renovera Harald Herlin lärocenter som urspringli­gen uppfördes enligt ritningar av Alvar Aalto.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Arkitekter­na Teemu Tuomi och Tuomo Remes får Arkitektur­ens Finlandiap­ris för sitt arbete med att renovera Harald Herlin lärocenter som urspringli­gen uppfördes enligt ritningar av Alvar Aalto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland