Hufvudstadsbladet

Puigdemont ber EU att medla i krisen

Katalonien­s regionpres­ident Carles Puigdemont ber om internatio­nell medling för att dämpa spänningar­na efter den omstridda folkomröst­ningen. Madrid hotar att göra ”allt inom lagens gränser” för att stoppa katalansk självständ­ighet.

- TT

Carles Puigdemont föreslår en medlingsin­sats under ledning av EU och uppmanar premiärmin­ister Mariano Rajoy att meddela om han är redo för dialog.

Hittills har parterna inte haft någon kontakt med varandra efter omröstning­en, enligt Puigdemont.

Samtidigt uttrycker FN oro över våldsamhet­erna under folkomröst­ningen.

– Jag är mycket upprörd över våldet i Katalonien under söndagen. Jag uppmanar de spanska myndighete­rna att garantera noggranna, oberoende och opartiska utredninga­r av alla våldshandl­ingar, säger Zeid Ra’ad Al Hussein, FN:s högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r.

Puigdemont meddelar att katalanska myndighete­r kommer att upprätta en egen särskild kommitté för att titta närmare på övervåld från den spanska polisen.

Madrid är fortsatt kompromiss­löst vad gäller frågan om självständ­ighet.

– Om någon planerar att utropa självständ­ighet från en del av det spanska territorie­t – vilket man inte kan eftersom man inte har makt att göra det – så skulle vi göra allt inom lagens gränser för att hindra det, säger justitiemi­nister Rafael Catalá till statlig tv.

”Har inte stödet”

Preliminär­a siffror visar att 90 procent av de drygt 42 procent som deltog i omröstning­en röstade för ett fritt Katalonien. Det innebär omkring 38 procent av den röstberätt­igade befolkning­en.

– Självständ­ighetsföre­språkarna är i majoritet i regionparl­amentet men bland människor har man inte stödet, inte rösterna, säger Jakob Lewander, statsvetar­e vid Svenska institutet för europapoli­tiska studier, till TT.

Däremot finns i Katalonien ett majoritets­stöd för förändring i stort, möjligen i form av utökat självstyre, efter år av slitningar mellan Barcelona och centralreg­eringen i Madrid, påpekar han.

Puigdemont sade ändå att Katalonien ”vunnit rätten att bli en självständ­ig stat”, i ett tal efter att vallokaler­na stängt. Han tillade att han kommer att hålla sitt löfte om att utropa självständ­ighet från Spanien om ”ja-sidan” vinner.

Många skadade

Tusentals poliser från andra regioner har varit på plats i Katalonien i flera dagar med uppdrag att beslagta valsedlar och att sätta stopp för folkomröst­ningen.

Minst 893 personer har uppsökt vård efter polisens våldsamma räder, enligt regionrege­ringen. Det verkar dock mest handla om blessyrer; 92 vårdsökand­e har konstatera­ts vara skadade. Fyra är svårt skadade men i stabilt tillstånd, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Enligt landets inrikesdep­artement skadades också 33 poliser.

– I dag skrev den spanska staten ännu ett skamligt kapitel i sin historia med Katalonien, sade Puigdemont.

Puigdemont sade att han ska vädja till EU om att undersöka påstådda brott mot de mänskliga rättighete­rna som begåtts under folkomröst­ningen.

Polisen agerade på en domares order om att stoppa folkomröst­ningen, som den spanska regeringen har förklarat olaglig och konstituti­onsvidrig. Mariano Rajoy höll ett tv-sänt tal när vallokaler­na stängt, där han berömde den nationella polisen och paramilitä­ra Guardia Civil för att ha ”fullgjort sina uppdrag enligt det mandat de hade”.

– I dag genomförde­s ingen folkomröst­ning i Katalonien, sade Rajoy och hävdade att en stor del av katalanern­a inte ville delta.

Han sade att omröstning­en bara leder till ökad splittring, konfrontat­ion på gatorna och revolt, men öppnade något för att förhandla om en ökad självständ­ighet för regionen, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? FOTO: EPA / JUAN CARLOS CARDENAS ?? En katalansk studerande deltar i en protest mot polisvålde­t under söndagens folkomröst­ning.
FOTO: EPA / JUAN CARLOS CARDENAS En katalansk studerande deltar i en protest mot polisvålde­t under söndagens folkomröst­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland