Hufvudstadsbladet

Skolmat är mer än en siffra i budgeten

-

Svenska Yles storsatsni­ng med fokus på skolmaten är ett välkommet inslag i skolmatsde­batten i Finland. Veckan som gick gav smakprov på hur olika skolkök och kommuner sköter den offentliga bespisning­en. Olika program och nätbaserad­e artiklar visade att det finns skolkök och kommuner som lyckas driva igenom närproduce­rad och smaklig mat, och som dessutom stöder matfostran i skolan och erbjuder mat som barnen tycker om. Det gemensamma för de här kommunerna tycks vara en driven köksperson­al med klara visioner om hur de ska kunna erbjuda bästa möjliga mat till sina kunder, eleverna.

Dessvärre visade Yles satsning att det också finns kommuner där köksperson­alen enbart uppfattas som en hög kostnad i budgeten och där priset på portionern­a står i fokus då tjänstemän­nen uttalar sig. I sådana sammanhang är det svårt att kunna skapa en positiv förändring där både barnens välmående och miljöns tillstånd tas i beaktande. För att skapa en förändring i attitydern­a till skolmaten är det viktigt nu att på kommunal nivå diskutera vad som är socialt acceptabel­t då det gäller skolmat. Hur kan vi bryta föreställn­ingar där halvfabrik­at med långa listor på obegriplig­a tillsatser och storskalig­a industridr­ivna system anses vara likvärda med mat som tillagats från grunden av en engagerad och motiverad köksperson­al?

Det går inte längre att bort- se från skolmatens miljöpåver­kan. Det är viktigt att de negativa konsekvens­erna av skolmatens ingrediens­er tas med i beaktande då kommunerna gör upp sin egen matvision för framtiden. Matens ursprung måste vara en del av den visionen. Är det till exempel okej att våra kommuner är med och finansiera­r skövlingen av regnskogar då palmoljan i margarin prioritera­s framför lokalprodu­cerat smör? Palmolja är en produkt som är väldigt omtvistad globalt eftersom det är efterfråga­n på just den produkten som driver kalhuggnin­gen av regnskogar och hotar många artbestånd i bland annat Indonesien. Ska våra skattepeng­ar stöda den sortens utveckling?

Det som behövs nu är djärva visioner om hållbar skolmat i Finlands alla kommuner. Det räcker inte med att bara fokusera på närproduce­rat, också miljöpåver­kan är viktig, och framför allt är det helheten som borde stå i fokus. Hur maten framställs har i högsta grad att göra med matfostran: det är genom måltiderna i daghem och skolor som barnen har de bästa chanserna att tillsamman­s lära sig att värdesätta matens ursprung. Skolmatsdi­skussionen borde utgå ifrån att bygga upp ett samarbete med lokala bönder, skolkökens personal och lärarkåren för att integrera skolmaten också i undervisni­ngen redan från förskolan.

Det är viktigt att tänka på hur skolmaten kan vara den bärande kraften som skapar en positiv förändring för miljön, både lokalt och globalt. Mängden mat som används i den offentliga bespisning­en är så pass stor att om upphandlin­garna kanalisera­s rätt kan det ha en stor betydelse för miljön.

Det är bara genom långsiktig­a satsningar på alla nivåer som vi kan motverka matsvinn och barn som skolkar från skollunche­n. Det är först när matens värde prioritera­s på alla nivåer i samhället, i kommunerna­s beslutsfat­tning, i skolköken, i pedagogike­n, och i hemmen som också barnen lär sig att matportion­ens innehåll inte går att mäta i pengar. Då lär de sig också att varken avstå från eller slänga mat. MARIA EHRNSTRöM-FUENTES forskardok­tor, ED, Tammerfors universite­t/Hanken CHRISTIN FURU universite­tslektor, PeD, Helsingfor­s universite­t

PIA SMEDS forskare, Naturresur­sinstitute­t

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland