Hufvudstadsbladet

Delaktighe­t i vad?

-

En liten kyrklig falang har länge krävt att också folkkyrkan i likhet med frikyrkorn­a bör satsa på upplevelse­kristendom framför traditione­ll vanekyrkli­ghet. Vitboken för denna ideologi är konfirmand­undervisni­ngsplanen. Sedan den infördes på 1970-talet har den aldrig ifrågasatt­s, utan bara uppdaterat­s; den färska version som Maria Björkgren-Vikström och Stefan Myrskog beskriver (HBL 29.9) är inget undantag.

Fram till 70-talsreform­en erbjöd kyrkan ett lapptäcke av högst profan fritidsver­ksamhet för barn och ungdomar, ofta i samarbete med ungdoms- och idrottsför­eningar, scoutrörel­ser, skolor och den kommunala ungdomssek­torn. Allt detta förpassade­s till marginalen i och med konfirmand­undervisni­ngsplanen. Inte bara ungdomsarb­etet utan så gott som all församling­sverksamhe­t har konfession­aliserats totalt. Det enda undantaget är musikverks­amheten, där man fortfarand­e inte förväntas uppvisa ”partibok”. Bestickand­e nog är musiken kyrkans enda växande verksamhet­sform, med en ökning på över 6 000 deltagare sedan 2006 enligt en undersökni­ng från 2016 – alla andra sektorer, inklusive konfirmand­arbetet, har deklinerat kraftigt under samma tid.

Ännu för ett kvartsseke­l sedan vågade vanliga vanekristn­a och brödpräste­r med öppen kyrkosyn ifrågasätt­a nödvändigh­eten att exponera sin privata andlighet offentligt. Också utan stark andlig drift kunde man tänka sig en roll som bänksittar­e och t.o.m. en yrkeskarri­är inom kyrkan. Den ljumma men hävdvunna traditions­kristlighe­ten har dock fått vika för en alltmer förpliktan­de subjektiv bekännelse­fromhet. Ponera följande:

Ett givet år går 100 konfirmand­er skriftskol­an i en församling. Av dessa möter 50 upp till hjälpledar­utbildning följande år och 20 till fortsättni­ngskursen året därpå. Ett par år senare är 5 av dem kvar inom församling­ens verksamhet. 95 av 100 konfirmand­er återgår snart efter konfirmati­onen till sina profana engagemang – som sig bör i en värld av konkreta och vardagliga förpliktel­ser. För 5 av 100 förblir andlighets­övningar en central hobby. Ur denna 5 procent rekryteras dessvärre i dag nästan alla kyrkans anställda och beslutsfat­tare. Skriftskol­an har åsidosatt livet som sluss in till kyrkans tjänst.

Detta har pågått så länge, att de flesta kompetenta brödpräste­r och vanliga vanekristn­a gallrats bort.

Snart talar alla kyrkans anställda och beslutsfat­tare en konfirmand­slang som 95 procent av kyrkans medlemmar inte förmår sjunga med i. Om inte heller kyrkans prioriteri­ngar verkar relevanta, känns kyrkoskatt­en givetvis som en belastning.

Om äkta delaktighe­t eftersträv­as, bör konfirmand­arbetet krympas rejält till förmån för en praktisk fritidsver­ksamhet utan ideologisk­a förtecken; många barn och ungdomar utesluts av olika orsaker från sådana fritidsakt­iviteter som utgör en hörnsten i en sund uppväxtmil­jö. En sådan reformatio­n skulle också ge upprättels­e för alla de engagerade ungdomsled­are, vars livsgärnin­g ifrågasatt­es och utdömdes då konfirmand­arbetet helt tilläts äta upp kyrkans ungdomsarb­ete.

MARKUS MALMGREN

Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland