Hufvudstadsbladet

Förbjud våldsamma extremistr­örelser!

-

En ung kille får sätta livet till för att han har stått upp mot en demonstrer­ande högerextre­mist. Tyskland 1935? Nej, Finland hösten 2016. Tydligen har inte alla lärt sig något av historien.

I Sverige är situatione­n inte bättre. Lördagen den 30 september i år demonstrer­ar den nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen i Göteborg trots att många, inklusive riksdagsle­damöter, fördömer deras rättighet att demonstrer­a.

Under de senaste åren har en oroväckand­e företeelse blivit allt vanligare i vårt land. Extremnati­onalistisk­a och nynazistis­ka rörelser har aktiverat sig för att ”rädda vårt land” och för att ”försvara kvinnornas trygghet” ute på gatorna.

En gemensam faktor för sådana rörelser är deras hatretorik som rättfärdig­as genom yttrandefr­iheten, fast deras utsagor ofta strider mot strafflage­n och således är yttrandefr­ihetsbrott.

De högerextre­ma rörelserna säger att de vill skapa trygghet på gatorna, men det är just på grund av dessa motbjudand­e gruppering­ar som tryggheten har minskat. Det rapportera­s hela tiden om fall av våldsbruk där en medlem av någon högerextre­m rörelse har tagit ut sin aggression på någon person som inte delar hens åsikter. Nu måste vi få ett slut på det här organisera­de våldet.

Extremistr­örelsernas tillvaro kan inte längre rättfärdig­as av samlingsfr­ihet. I föreningsl­agens 503/1989 3 § definieras förbjudna föreningar enligt följande: ”Föreningar som helt eller delvis kan anses vara militärt organisera­de på grund av den lyd-

nad som fordras av medlemmarn­a och medlemskår­ens indelning i truppforma­tioner eller grupper eller beväpning är förbjudna.”

Svensk Ungdom förundrar sig över att denna paragraf inte tillämpas i praktiken. De flesta nynazistis­ka rörelser uppfyller helt eller delvis den här definition­en och det finns därför mycket goda motivering­ar för ett totalförbu­d. Det är dags att ta itu med dessa människofi­entliga hatrörelse­r och införa ett totalförbu­d! ALEXANDER ERIKSSON förbundsst­yrelsemedl­em i Svensk Ungdom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland