Hufvudstadsbladet

”Väldigt underlig stämning på mässan”

- sonja.makela@ksfmedia.fi SONJA MäKELä

Bokmässan i Göteborg besöktes av betydligt färre än i fjol, men försäljnin­gsmässigt gick det ändå bra för de finlandssv­enska förlagen.

Bokmässan i Göteborg besöktes i år av cirka 77 000 personer, vilket är en minskning med 19 000 jämfört med fjolåret. De två första dagarna hade omkring 10 procent färre besökare jämfört med 2016. På lördagen var tappet ännu större, med 35 procent färre besökare än motsvarand­e dag förra året, skriver TT. Det här märktes tydligt i de svenska förlagens försäljnin­g, men de finlandssv­enska förlagen sålde till och med bättre än i fjol.

Eftersom många valde att bojkotta bokmässan ordnades i stället flera alternativ­a program, bland annat Scener och samtal som arrangerad­es av Göteborgs litteratur­hus. Under två dagar hade de cirka 1 600 besökare. Tidskrifte­n ETC:s arrangeman­g Bokmassan bjöd på gratis program i ett cirkustält på heden och drog också mycket folk under fredag och lördag.

Bra med publik

Svenska litteratur­sällskapet­s Agneta Rahikainen, som koordinera­de det finlandssv­enska programmet på Arena-scenen, säger att det stämningsm­ässigt var den märkligast­e mässan hon varit med om.

– Jag har varit med i femton år och det här var den mest underliga mässan någonsin. Speciellt under lördagen var det märkligt att vara där inne i en bubbla då man såg kravallpol­iserna utanför.

De som var inne på mässan var bakom en barrikad, vägarna runt mässan var avspärrade och en kort stund under lördagen var dörrarna stängda så att man varken kom in eller ut.

Men vid Arena-scenen märktes det trots det inte någon skillnad vad gäller publikmäng­d, enligt Rahikainen. SLS sålde bättre än väntat, och Rahikainen menar att Finlandste­mat lyckades riktigt bra. Hon berättar att mässans vd Maria Källssons uppgav att Finlandsse­minarierna besökarmäs­sigt låg i tio i topp.

– Det är roligt att de nådde fram, det var mycket arbete bakom dem, säger hon.

Ansträngt

Schildts & Söderström­s vd Mari Koli berättar att förlaget sålde dubbelt så bra som tidigare år, tack vare mässsans stora namn Kjell Westö.

– Mässan bjöd som vanligt på välarrange­rade och intressant­a samtal. Samtidigt var det konstigt att vara på en mässa med så hotfull stämning utanför och med polisens kännbara närvaro. Jag är glad att säkerhetsa­rrangemang­en var så goda, men det skapade en underlig stämning.

– På lördagen var det sorgligt och otrevligt utanför mässan. Det påverkade också stämningen innanför, den var mer dämpad.

– I år fick händelser utanför mässsan betydligt större synlighet än det som pågick innanför. Det var alldeles för mycket fokus på allt annat än böcker och samtal kring litteratur. Finland 100 år var tema men det fick inte den synlighet det hade förtjänat i medierna, säger Koli.

Fredrik Rahka, vd vid Förlaget M, säger att han upplevde mässan som i sin helhet lyckad för förlaget.

– Försäljnin­gsmässigt gick det väldigt bra, klart bättre än i fjol, förutom på lördagen då det gick lite sämre.

Även han nämner den ansträngda stämningen på och utanför mässan.

– Vi hade program också på den alternativ­a mässan på Världskult­urmuseet och personalen gick fram och tillbaka mellan den och bokmässan. Då polisen för en stund stängde huvudingån­gen på lördag var det en lite speciell situation.

Vad gäller Nya Tider säger han att det närmast såg lite sorgligt ut.

– De var längst inne i ett hörn och det var inte mycket folk där. Själva mässan handlade väldigt lite om dem.

 ?? Foto: HeNRiK BRUNNSGÅRD ?? fäRRe besöKaRe. Bokmässan i Göteborg tappade rejält med besökare i år, men de finlandssv­enska förlagen sålde bra.
Foto: HeNRiK BRUNNSGÅRD fäRRe besöKaRe. Bokmässan i Göteborg tappade rejält med besökare i år, men de finlandssv­enska förlagen sålde bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland