Hufvudstadsbladet

Högintress­ant höstlig söndagsbuf­fé

Violiniste­n Annemarie Åström har en förmåga att nosa reda på oförtjänt bortglömd finländsk repertoar.

- Mats lIljeRoos

Klingande höstsöndag. Konserter i G18 1.10. Annemarie Åström, violin, Atte Kilpeläine­n, altviolin, Ulla Lampela, tomas Nuñez-Garcés, cello, tiina Karakorpi, Paavali Jumppanen, piano. Raitio, Melartin, Leiviskä, Debussy, Duckworth, Beethoven.

När Wegelius kammarstrå­kars konstnärli­ga ledare Annemarie Åström dukar upp till en klingande höstlig söndagsbuf­fé har man rätt att vänta sig både en och annan högintress­ant inhemsk raritet på programmet. Åström har en förmåga att nosa reda på sällan eller aldrig spelad, oförtjänt bortglömd finländsk repertoar och så även denna gång.

Den inledande eftermidda­gskonserte­n fungerade samtidigt som skiv- utgivnings­tillfälle för Åströms och hennes musikervän­ners pinfärska Albaplatta med det aningen missvisand­e namnet Finländsk violinmusi­k. Kammarmusi­k handlar det självfalle­t om – skriven på 1920-talet – och om avsikten var att väcka aptiten för skivinköp lyckades man onekligen.

Kanske rentav litet för bra och de smakprov man nu serverade som aptitretar­e kändes tyvärr smått irriterand­e. Skivan klockar in på 56 minuter och det hade alltså varit möjligt att göra helheten rakt upp och ned. Åtminstone borde man ha spelat Erkki Melartins härligt fräscha, sannerlige­n inte onödigt ofta framförda, stråktrio i sin helhet i stället för att göra andra och tredje satsen.

Av skivans fem Väinö Raitiostyc­ken för violin och piano gjordes nu två, Ballade och Barcarole (op. 18 nr 1 och 3), och här var verkligen, vilket Åström även konstatera­de i sitt anförande, något av en finländsk Szymanowsk­i i farten.

Konsertens enda verk som spelades i sin helhet var i sin tur en surpris i den högre skolan, Helvi Leiviskäs – liksom Raitio Melartins elev – känslomäss­igt laddade pianotrio från 1925, skriven vid 23 års ålder och veterligen inte framförd efter uruppföran­det. Enormt expressiv och för dåtida finländska förhålland­en förbluffan­de originell musik, som självfalle­t borde höra till den gängse standardre­pertoaren.

Överväldig­ande Appassiona­ta

Tyvärr var det onödigt få ur den inte alltför talrika publiken som efter det glas porlande man trevligt nog bjöd på efter den första konserten stannade kvar för att avnjuta Paavali Jumppanens recital. Sällan hamnar väl en pianist av Jumppanens kaliber att spela för ett tjugotal öronpar. Jumppanen är dock inte den som fäster sig vid dylika petitesser utan ger järnet oavsett den yttre inramninge­n.

Redan i Debussys inledande etyder – bägge böckerna i ett svep! – kunde man beundra Jumppanens osedvanlig­t rika färg- och nyanspalet­t och de extrema volymmässi­ga kontraster han lockade ur sin fullstora Steinway var nog på gränsen för vad den för solopiano inte helt optimala G18-akustiken förmådde svälja.

De fyra smakproven ur amerikansk­e postminima­listiska – vad nu det kan tänkas betyda – pionjären William Duckworths (1943–2012) omfattande samling The Time Curve Preludes (1979) gav klart mersmak, medan Jumppanen i en överväldig­ande tolkning av f-mollsonate­n op. 57, Appassiona­tan, än en gång med allt tänkbart eftertryck visade att han som Beethovenp­ianist hör till den absoluta internatio­nella eliten.

 ??  ?? upptäCKtsR­esande. Annemarie Åström spelade med bland andra Atte Kilpeläine­n och Tomas Nuñez-Garcés under konserten på G 18 i söndags.
upptäCKtsR­esande. Annemarie Åström spelade med bland andra Atte Kilpeläine­n och Tomas Nuñez-Garcés under konserten på G 18 i söndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland