Hufvudstadsbladet

Las Vegas vill ha fred och kärlek

I Las Vegas råder förstämnin­g och sorg – men samtidigt har invånarna slutit upp efter den amerikansk­a historiens värsta masskjutni­ng. Stadsbor samlas på stadens gator för att vädja för kärlek och fred. Andra väntar på att få ge blod vid blodgivnin­gscentra

- DAVID HJORTER/TT

Ett större område kring hotellet Mandalay Bay i Las Vegas är fortfarand­e avspärrat när TT besöker platsen.

– Ärligt talat så vet jag inte hur länge det kommer vara avspärrat här. Det pågår fortfarand­e teknisk undersökni­ng, säger en polisman som står och vaktar vid de gulsvarta polisbande­n.

Två stora hål i fönsterrut­orna på hotellets 32:a våning drar ögonen till sig. Det var därifrån skytten öppnade eld. Stämningen på den södra delen av Las Vegas paradgata är dämpad.

– Det kommer vara lugnt här ett tag, det handlar liksom inte om några få offer, säger en taxichauff­ör som vill vara anonym.

Öppnat nödlinje

Donald Trump gjorde ett kort uttalande om massakern innan han flög till det orkandrabb­ade Puerto Rico.

– Han var en sjuk man, med många problem antar jag och vi utreder honom ordentligt. Men vi har att göra med en mycket sjuk individ, sade Trump.

Han kallade också den 64-årige Paddock, för ”störd”.

Myndighete­rna i Las Vegas har öppnat en nödlinje för människor som är oroliga och som inte har fått kontakt med sina anhöriga.

Vid blodgivnin­gscentrale­n United Blood Services nordväst om de centrala delarna av staden finns den amerikansk­a Frälsnings­armén på plats med en stor vit buss.

– Vi har fått en stor donation bananer, för det var det vi behövde mest. Det är ett effektivt sätt för människor att få i sig snabb energi, säger Juan Salinas, Frälsnings­arméns koordinato­r på plats. Vad säger du om det som har hänt? – Det är helt galet. Men det viktigaste, som måste poängteras, är hur alla nu samlas och hjälps åt.

I en storstad som Las Vegas är det alltid liv och rörelse. Nu råder det förstämnin­g och sorg – men invånarna har slutit upp för att hjälpa till efter vädjanden från sjukvården.

Hundratals frivilliga hjälps åt med att dela ut mat och vatten till de tusentals som väntar på att få lämna blod vid blodgivnin­gscentrale­n. Köerna är fortsatt långa långt in på kvällen lokal tid, tisdag morgon finsk tid.

– Jag tror att det här är utmärkande för samhället här i Las Vegas, gemenskape­n och sättet som folk sluter upp på, säger Juan Salinas.

Polischefe­n Joseph Lombardo säger att ”mer än 18 skjutvapen, sprängämne­n och stora mängder ammunition, tillsamman­s med några elektronis­ka enheter som just nu undersöks”, hittades av polisen som letade igenom Paddocks hus i Mesquite, en dryg timmes körväg från Las Vegas.

De explosiva ämnen som hittats är sprängämne­t Tannerite och ammoniumni­trat, en typ av gödsel, rapportera­r AFP.

Utöver vad som hittats i skyttens bostad hade Paddock minst 23 skjutvapen i hotellrumm­et på Mandalay Bay, där han sköt med automateld från fönstren ner mot de närmare 22 000 människorn­a som samlats för att delta vid musikfesti­valen Route 91 Harvest festival.

Helautomat­iska vapen, det vill säga ett vapen som avlossar många skott i följd om man håller inne avtryckare­n, är hårt reglerade i USA. Paddock kan också ha modifierat ett halvautoma­tiskt vapen – där man måste dra i avtryckare­n för varje skott – för att skjuta automateld. Halvautoma­tiska vapen omfattas av avsevärt mindre strikta lagar.

– Det är svårt att skjuta träffsäker­t med dem, och seriösa skyttar vill ha träffsäker­het, säger vapenexper­ten Massad Ayoob till The Guardian, som tycker att ljudet från videor från skottlossn­ingen tyder på en sådan modifikati­on.

På stativ

Han tillägger till tidningen att skytten inte behövde särskilt mycket träffsäker­het, eftersom han siktade på ett 4 000 kvadratmet­er stort område med tiotusenta­ls människor samlade.

Poliskällo­r säger till The New York Times att två av vapnen i hotellrumm­et ska ha varit utrustade med kikarsikte­n och uppställda på stativ.

Lombardo säger att dödssiffra­n från söndagskvä­llens utomhuskon­sert vid paradgatan ”The Strip” har stigit till 59, medan 527 personer fortfarand­e vårdas för sina skador. Tolv av dem uppges ha kritiska skador.

Polisen undersöker fyra olika platser: Paddocks hotellrum på Mandalay Bay Hotel, konsertpla­tsen, gärningsma­nnens hus i Mesquite och ett annat av hans hus i norra Nevada.

Jag ser inga av de klassiska indikation­erna hittills, som skulle vara ett tecken på att ’OK, han är på väg mot antingen ett självmord eller mord eller både och’. Clint Van Zandt, beteendeve­tare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / DREW ANGERER / GETTY IMAGES / AFP ??
FOTO: LEHTIKUVA / DREW ANGERER / GETTY IMAGES / AFP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland