Hufvudstadsbladet

Ministerie­r tvistar om språkliga rättighete­r

Folktinget: Finansmini­steriet lyssnar inte på grundlagsu­tskottet

- FNB–HELLEVI RAITA

Riksdagens grundlagsu­tskott har uppmanat regeringen att ändra lagförslag­et om de blivande landskapen och ge påverkanso­rganet för minoritets­språken en starkare ställning. Men det tycker Finansmini­steriet att inte behövs.

Enligt Finansmins­teriet får landskapen ta hand om statliga uppgifter som inte heller nu har någon språklig översyn.

– Jag är mycket förvånad över att Finansmini­steriet inte lyssnar på grundlagsu­tskottet i den här frågan, säger folktingss­ekreterare­n Markus Österlund.

Justitiemi­nisteriet är på en annan linje än Finansmini­steriet. Det vill att påverkanso­rganet ska stärkas.

I förslaget till landskapsl­ag har påverkanso­rganet till uppgift att göra utredninga­r, komma med förslag och rapportera.

– Det är en diskussion­sgrupp som ska försöka göra styrelsen uppmärksam på olika saker, säger Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsd­istrikt.

Riksdagens grundlagsu­tskott har uppmanat till att ändra lagförslag­et och ge påverkanso­rganet en nämndlikna­nde ställning. Men det tycker Finansmini­steriet inte behövs.

Till skillnad från de nuvarande sjukvårdsd­istrikten kommer de nya landskapen att ha direktvald­a fullmäktig­eförsamlin­gar och dessutom får de ta hand om statliga uppgifter som inte heller nu har någon sådan översyn. Dessutom ska land- skapen vara självstyra­nde och därför får de själva bestämma över sin förvaltnin­gsstruktur, säger regeringsr­ådet Ilkka Turunen till FNB. Enligt Turunen är detta vad ministerie­t säger i sitt genmäle till förvaltnin­gsutskotte­t och social- och hälsovårds­utskottet.

– De nuvarande sjukvårdsd­istriktens språknämnd­er har ungefär samma uppgifter som de här påverkanso­rganen, säger Turunen.

– Jag är mycket förvånad över att Finansmini­steriet inte lyssnar på grundlagsu­tskottet i den här frågan, säger folktingss­ekreterare­n Markus Österlund.

Justitiemi­nisteriet vill stärka

Språkrätts­rådet Corinna Tammenmaa på Justitiemi­nisteriet säger att ministerie­t i sitt utlåtande till Finansmini­steriet om landskapsl­agen och i sina utlåtanden till riksdagens grundlagsu­tskott, förvaltnin­gsutskott och social- och hälsovårds­utskott sagt att påverkanso­rganet bör stärkas.

– Vi har inte tagit ställning till hur, men vi har konstatera­t att det skulle var i enlighet med påverkning­srätterna. Det skulle vara en grundlagse­nlig tolkning. Och nu har grundlagsu­tskottet konstatera­t samma sak, säger Tammenmaa.

Teckensprå­kiga bortglömda

Social- och hälsovårds­ministerie­t har ännu inte tagit ställning till grundlagsu­tskottets påpekande. Regeringsr­ådet Pekka Järvinen säger att ministerie­t nu koncentrer­ar sig på att skriva om valfrihets­lagen. I valfrihets­lagen kommer det att bli ändringar i paragrafer­na om de språkliga rättighete­rna, säger Järvinen men han kan ännu inte avslöja vilka ändringar det är frågan om.

De språkliga rättighete­rna i vårdreform­en diskuterad­es på ett samråd som delegation­en för språkärend­en ordnade med familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) i går. Under samrådet konstatera­de Sametinget att samerna inte har lika möjlighete­r att få vård på eget modersmål i sameområde­na. Finlands Dövas Förbund och Finlandssv­enska teckensprå­kiga kritiserad­e Socialoch hälsovårds­ministerie­t för att det inte gett teckensprå­kig informatio­n om vårdreform­en.

– Vi kan inte tvinga samer att utbilda sig inom vårdbransc­hen. Jag undrar om vi inom vårdutbild­ningar på olika nivåer skulle kunna förbättra de finskspråk­igas möjlighete­r att lära sig samiska, sade Saarikko.

Delegation­en för språkärend­en anser att de språkliga rättighete­rna inte beaktats tillräckli­gt i vårdreform­en och kräver att regeringen utarbetar en plan för hur situatione­n kan åtgärdas.

 ?? LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
FOTO: ?? –Jag är mycket förvånad över att Finansmini­steriet inte lyssnar på grundlagsu­tskottet i den här frågan, säger folktingss­ekreterare­n Markus Österlund.
LEHTIKUVA / RONI REKOMAA FOTO: –Jag är mycket förvånad över att Finansmini­steriet inte lyssnar på grundlagsu­tskottet i den här frågan, säger folktingss­ekreterare­n Markus Österlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland