Hufvudstadsbladet

”Inget som förr i ekonomin”

Läget i världsekon­omin gör Lausanne-professorn Stéphane Garelli konfundera­d. Gamla lagbundenh­eter gäller inte längre. – Allt är tvärtemot vad det brukar vara, säger han.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Ekonomin växer, men lönerna stiger inte. Företagen genererar massor av pengar, men vi har ingen inflation. Vi får nya tekniska innovation­er, men produktivi­teten ökar inte. Ekonomipro­fessorn Stéphane Garelli är förundrad över att gamla lagbundenh­eter inte längre tycks gälla.

– Allt är tvärtemot vad det brukar vara, säger han.

Stéphane Garelli, professor emeritus med bakgrund vid IMD Business School och universite­tet i Lausanne, gör ett svep över världsekon­omin och tecknar en bild där inget är sig likt.

Bruttonati­onalproduk­ten växer överallt i världen, men lönerna står och stampar på samma ställe. Det genereras massor av pengar, men vi har ingen inflation. Regeringar­na bygger upp enorma skuldberg, men räntorna fortsätter att vara låga eller negativa. Vi har fått många tekniska innovation­er, men produktivi­teten växer inte.

– Det är en konstig värld. Som professor i ekonomi vet jag inte vad jag ska undervisa, för allt är tvärtemot vad det borde vara, säger Garelli till publiken på Nordic Business Forum i Mässcentre­t i Helsingfor­s.

Garelli är underhålla­nde och målar med breda penslar. Han förundras över det han ser, men har inte många svar att ge.

När ekonomin krisar brukar man enligt Garelli gå till den brittiske nationalek­onomen John Maynard Keynes. Garellis trettio sekunders version av Keynes teorier låter så här: När någonting är fel i ekonomin så ska man trycka pengar. Med pengarna ska man bygga någonting och betala lön till dem som gjort jobbet så att de kan spende- ra pengarna. Och så återhämtar sig ekonomin.

– Det är precis vad vi har gjort. Men pengarna går inte ut i realekonom­in, utan till finansmark­naden. Därför har vi ingen inflation.

Massor av passiva pengar

Garelli konstatera­r att vi talar mycket om att sysselsätt­a arbetskraf­ten men påminner om att också kapital måste vara sysselsatt – i dag är världen full av passiva pengar, till exempel i arabvärlde­n, Kina, Norge och Singapore.

Under första halvåret 2017 har mer pengar än någonsin tidigare spenderats på företagskö­p. Garellis förklaring till detta är att många företag sitter på en massa extra pengar, i kombinatio­n med globaliser­ing och skatteopti­mering. Han nämner japanska Softbank och kinesiska Alibaba som exempel på företag med enorma fonder reserverad­e för företagskö­p.

– När företagen inte vet vad de ska göra av sina pengar köper de upp andra företag. Frågan är vem som gör vad när alla köper upp någon annan. Amazon (ursprungli­gen en nätbokhand­el) är världsetta på molntjänst­er och ska nu börja sälja mat. Apple håller på att bli världens största klocktillv­erkare med 24 miljoner sålda klockor i år, vilket är precis lika mycket som den totala schweizisk­a årsprodukt­ionen. Världen förändras mycket snabbt.

Garelli noterar att det i dag finns en mängd stora företag som ingen kände till för 15 år sedan. Elbilstill­verkaren Tesla tillverkad­e i fjol 76 000 bilar och Ford 6,7 miljoner bilar, men ändå är Teslas marknadsvä­rde 20 procent högre än Fords.

– Det är galet. Världen är inte som förr, säger Garelli.

”Gratis kan vara dyrt”

Ytterligar­e en punkt han tar upp är den unga generation­en med sina attityder och beteenden. Han tecknar en karikerad bild av en generation som på semesterre­san hellre fotografer­ar sig själv än resmålens sevärdhete­r.

– De har en helt annan inställnin­g till ägande och delande än äldre generation­er. De tycker att gratis

är bra, vilket är en katastrof. Jag försöker förklara för mina studerande att ingenting är gratis, säger Garelli och citerar Apple-vd:n Tim Cook som har sagt att när någonting på nätet är gratis så är du inte en kund, utan produkten.

Garelli tror dock att det börjar vara slut på epoken när folk är redo att ge ut alltför mycket informatio­n om sitt privatliv.

– Folk börjar inse att gratis kan vara mycket dyrt, säger han.

Folk börjar inse att gratis kan vara mycket dyrt. Stephane Garelli

 ?? FOTO: PASI SALMINEN ?? I fjol tillverkad­e Tesla 76 000 bilar och Ford 6,7 miljoner bilar, men ändå är Teslas marknadsvä­rde 20 procent högre än Fords. Det är galet, säger Lausanne-professorn Stéphane Garelli.
FOTO: PASI SALMINEN I fjol tillverkad­e Tesla 76 000 bilar och Ford 6,7 miljoner bilar, men ändå är Teslas marknadsvä­rde 20 procent högre än Fords. Det är galet, säger Lausanne-professorn Stéphane Garelli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland