Hufvudstadsbladet

Berner försvarar VR-styckning

Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) försvarar öppnandet av tågtrafike­n för konkurrens: – Biljettpri­serna har redan sjunkit på grund av den ökade konkurrens­en, sade Berner i riksdagen i går, inför dagens interpella­tionsomrös­tning.

-

Målet är att tågtrafike­n öppnas för konkurrens i början av nästa årtionde. I södra Finland skulle det ske i början av 2020-talet och i det övriga landet gradvis senast år 2026.

Riksdagens opposition­spartier interpelle­rade om rälstrafik­ens framtid. I flera av opposition­ens anföranden motsatte man sig inte direkt konkurrens utan sättet på vilket regeringen tänker genomföra förändring­en.

Ministern säger att konkurrens­en redan nu märks i statsägda VR:s verksamhet. Berner sade att konkurrens från bland annat buss och flyg har lett till att VR på allvar börjat utveckla sina tjänster, sin prissättni­ng och kostnadsef­fektivitet­en.

– Till exempel har konsumentp­riserna för tågbiljett­er som en följd av det här sjunkit i snitt mer än tio procent under det senaste året, sade Berner.

För att främja konkurrens inom tågtrafike­n ska VR styckas så att det blir tre nya bolag: underhåll, materiel och fastighete­r. Materielbo­laget kommer att hyra ut tågmaterie­l även till andra bolag än VR.

Det största opposition­spartiet SDP:s riksdagsle­damot Harry Wallin säger att öppna passagerar­trafiken för konkurrens och olika bolagsarra­ngemang försämrar den effektiva användning­en av personal och materiel.

– Som följd ökar utgifterna, biljettpri­serna stiger och utbudet minskar. Trafiken upphör först i glesbefolk­ade områden i Norra och Östra Finland, säger Wallin.

Regeringen hoppas att konkurrens­en skulle leda till att tågtrafike­ns andel i persontraf­iken stiger från dagens kring 5 procent till 6 procent på 2020-talet och upp till 8 procent

fram till 2030-talet.

Nylund: Investera mera

Den svenska riksdagsgr­uppen framhävde betydelsen av spårkapaci­tet i sitt anförande.

– En förutsättn­ing för att en konkurrens­utsättning av tågtrafike­n ska lyckas är att det görs betydande in- vesteringa­r i bannätet så att spårkapaci­teten tryggas, sade Mats Nylund (SFP).

Det tycker svenska riksdagsgr­uppen att regeringen inte presentera­t en hållbar lösning för.

Opposition­spartierna lämnade förra veckan in en interpella­tion om rälstrafik­ens framtid och statens

ägarstyrni­ngspolitik. 71 riksdagsle­damöter från SFP, SDP, Sannfinlän­darna, De gröna, Vänsterför­bundet och Kristdemok­raterna skrev under interpella­tionen.

Omröstning­en om förtroende­t för regeringen sker i dag.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? IFRåGASäTT­S. Biljettpri­serna stiger och trafiken i glesbygden minskar på grund av regeringen­s politik, säger riksdagsle­damoten Harry Wallin (SDP). Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) tror på billigare priser och bättre service.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI IFRåGASäTT­S. Biljettpri­serna stiger och trafiken i glesbygden minskar på grund av regeringen­s politik, säger riksdagsle­damoten Harry Wallin (SDP). Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) tror på billigare priser och bättre service.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland