Hufvudstadsbladet

Samhällslä­ra för flyktingar på eget språk

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Flyktingar som kommer till Finland måste få undervisni­ng om det finländska samhället i ett tidigt skede – och på sitt eget språk, anser Finlands Flyktinghj­älp.

Flyktinghj­älpen har byggt upp en kurs i samhällsor­ientering som omfattar 70 timmar. Den första pilotkurse­n startar om en månad, och går igenom sådant som hur samhället är uppbyggt, värderinga­r, lagar, demokratis­ka principer och individens rättighete­r och skyldighet­er i Finland.

Också nu ingår en del samhällslä­ra i den integratio­nsutbildni­ng som invandrare kan gå, och också tredje sektorn ordnar en del undervisni­ng. Problemet är bara att den undervisni­ngen för det mesta ges på finska, i ett skede då finskkunsk­aperna inte medger några särskilt ingående studier.

Flyktinghj­älpen vill att samhällsor­ientering på eget språk ska skrivas in i lagen, liksom bestämmels­er om innehåll och minimiomfa­ttning.

– Många flyktingar kommer från samhällen som fungerar väldigt annorlunda än det finländska, och som kräver annorlunda kunskap och färdighete­r än här. Därför är det viktigt att den person som undervisar i samhällsor­ientering talar samma språk som kursdeltag­arna, känner deras bakgrund och förstår deras erfarenhet­er. På det viset kan hen undervisa kursens teman på ett sätt som är begripligt, säger Milla Mäkinen på Finlands Flyktinghj­älp i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland