Hufvudstadsbladet

Nya bostäder och färre affärer på Brändö

Det gamla köpcentret rivs. I stället byggs flervåning­shus med affärsloka­ler i gatnivå. Metron ska locka nya invånare.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Stadsmiljö­nämnden godkände i går detaljplan­en för Brändö köpcenter. Den gamla byggnaden rivs. De nya bostadshus­en har fem och sju våningar. Planen är omarbetad jämfört med det förslag som politikern­a diskuterad­e sommaren 2016. Då ville man bevara en del av det gamla köpcentret och bygga högre hus än de som nu skissats upp.

Den nuvarande byggnaden är 1–2 våningar hög. Innan R-kiosken stängde i januari 2017 fanns det affärer och restaurang­er i 70 procent av köpcentret­s lokaler. Köpcentret­s ägare Kulosaaren Ostoskesku­s Oy har klagat på lönsamhete­n.

Nuvarande köpcentret är byggt 1960 och det är uppenbart kärt för många Brändöbor. Debatten om nybygget har gått het på gator och i sociala medier och stadsplane­ringskonto­ret har fått respons, men endast 55 personer har skrivit på protestlis­tan för att bevara köpcentret. Helsingfor­s stadsmuseu­m anser att köpcentret är kulturhist­oriskt värdefullt.

Målet är att bevara och även stärka utbudet av affärer samtidigt som nybygget ska smälta in i miljön, enligt staden. Men av planändrin­gen framgår att åtminstone i nybygget är affärsloka­lerna något mindre och färre jämfört med nuvarande köpcentret.

Efter ombyggnade­n kan 170 personer få nytt hem på Brändö.

Rivningsho­tade köpcentret ligger på cirka 300 meters avstånd från metrostati­onen i korsningen av Svinhufvud­svägen och Kyösti Kallios väg.

Debatten om nybygget har gått het på gator och i sociala medier och stadsplane­ringskonto­ret har fått respons, men endast 55 personer har skrivit på protestlis­tan för att bevara köpcentret. Helsingfor­s stadsmuseu­m anser att köpcentret är kulturhist­oriskt värdefullt.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? GAMMALT. Sliten men på ett bra sätt och köpcentret kan säkert piffas upp, säger de Brändöbor som kämpar mot
rivningen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM GAMMALT. Sliten men på ett bra sätt och köpcentret kan säkert piffas upp, säger de Brändöbor som kämpar mot rivningen.
 ??  ?? FANTOMBILD. Så här kan det se ut, enligt arkitektby­rån. FOTO: HELSINGFOR­S STAD
FANTOMBILD. Så här kan det se ut, enligt arkitektby­rån. FOTO: HELSINGFOR­S STAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland