Hufvudstadsbladet

Nedräkning vid Barnmorske­institutet

Ännu ett par veckor kan man föda vid Barnmorske­institutet i Helsingfor­s. Men det gäller att komma före klockan 14 den 18 oktober, för efter det tas nya föderskor inte längre in.

- HBL

Barnmorske­institutet stänger för gott på grund av omfattande mögelprobl­em och dålig inomhusluf­t. Det betyder att regionens övriga förlossnin­gssjukhus fått lov att utvidga i snabb takt. I fortsättni­ngen är det meningen att Kvinnoklin­iken sköter ungefär 9 500 förlossnin­gar per år, medan Jorvs sjukhus tar hand om 4 000–4 500 förlossnin­gar. Föderskorn­a kan fritt välja vid vilket av distriktet­s förlossnin­gssjukhus de vill föda, förutom ovannämnda också Hyvinge och Lojo.

Vid Kvinnoklin­iken finns 22 förlossnin­gssalar, varav 16 i den nyrenovera­de L-flygeln. Vid Jorvs sjukhus tar man i bruk två nya salar då Barnmorske­institutet stängs, och ytterligar­e en då förlossnin­garna nästa år flyttar in i nybyggda Esbo sjukhus. Då är de totalt tio stycken.

För att ro i land med ökningen tar Kvinnoklin­iken också i bruk en hotellvåni­ng invid sjukhuset, där de som haft en okomplicer­ad förlossnin­g kan återhämta sig. Före det tillbringa­r föderskorn­a och de nyfödda några timmar i en så kallad förlossnin­gssalong, där de följs upp. Det är också möjligt att åka hem direkt efter det. I november inför Kvinnoklin­iken också hembesök av barnmorska för dem som skrivits ut snabbt efter förlossnin­gen.

Efter att Barnmorske­institutet lagts ned finns det 23 förlossnin­gssjukhus i hela landet, och nästa år stänger ytterligar­e ett, i Oulais i norra Österbotte­n. Bland annat Borgå, Ekenäs och Jakobstad har nyligen varit tvungna att lägga ned sina förlossnin­gsavdelnin­gar till följd av bestämmels­erna om minst tusen förlossnin­gar per år i förordning­en om brådskande vård. Tre sjuhus har för tillfället undantagst­illstånd för förlossnin­gar eftersom de inte når upp till det fastställd­a antalet.

Under de senaste tre till fyra decenniern­a har ungefär en förlossnin­gsenhet per år lagts ned.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland