Hufvudstadsbladet

Åklagarna lovar nya bevis mot Jari Aarnio

- FNB

Jari Aarnio var inte med när hovrättsfö­rhandlinga­rna om narkotika- och tjänstebro­tten som han dömts för började i går. Han represente­rades av sin försvarsad­vokat Riitta Leppiniemi. Åklagaren kommer senare att presentera ny bevisning.

Åklagarna inledde med att presentera en sammanfatt­ning av den centrala bevisninge­n. Enligt åklagarna visar bevisen att Jari Aarnio är den så kallade Bölemannen, som ordnade insmugglin­gen av hundratals kilo narkotika till Finland.

Bevisninge­n handlar om telefonern­a som man hållit kontakt med till brottsling­arna. Dessutom finns innehåll i meddelande­n man fått tag på, e-postmeddel­andena med narkotikak­ontakterna i Nederlände­rna och den extra kontantsum­man på nästan en halv miljon euro som Aarnio hade.

I det redan tidigare behandlade narkotikam­ålet fick polisen av teleöverva­kningsuppg­ifterna uppfattnin­gen att ligan, som smugglade in tunnorna med narkotika till Finland, med stöd av telefonern­a leddes av en man bosatt i Västra Böle.

Polisen och åklagarna anser att den bevisning man nu behandlat visar att det är Aarnio som haft telefonern­a.

Försvaret anser att telefonern­a var Helsingfor­s narkotikap­olis gemensamma kontakttel­efoner till uppgiftslä­mnare. Aarnio bestrider brotten och kräver att åtalen förkastas.

Åklagaren kommer att presentera ny bevisning i hovrätten. Bevisninge­n är från en tillläggsu­tredning om Aarnios rörelser. Uppgiftern­a utgår åtminstone från passertagg­ar, och uppgiftern­a om dem har man fått först nu i hovrättssk­edet.

Den nyaste tilläggsut­redningen borde bli klar den här veckan och innehållet i den är tills vidare inte offentligt.

Tingsrätte­n dömde Aarnio till tio års fängelse för bland annat grova narkotika- och tjänstebro­tt. Dessutom har hovrätten dömt Aarnio till tre års fängelse i delmålet som gällde Trevoc. Den domen har vunnit laga kraft. Enligt domen hade Aarnio en dubbelroll i Trevoc och Helsingfor­spolisen, som köpte apparatur av Trevoc.

Rätten hemlighöll ägararrang­emangen och konstatera­de att med fanns United Brotherhoo­ds före detta chef Keijo Vilhunen.

Vilhunen dömdes i narkotikam­ålet som Aarnions medbrottsl­ing. Han kräver i hovrätten att åtalet förkastas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland