Hufvudstadsbladet

Pillerhand­eln blomstrar på gatorna i Helsingfor­s

- FNB

I Helsingfor­s säljs narkotikak­lassade läkemedel helt öppet och till och med framför poliser, säger projektkoo­rdinatorn Mervi Holm vid A-klinikstif­telsen.

Under sommaren erbjöd Mervi Holm snabbteste­r för C-hepatit och hiv på Järnvägsst­ationen i Helsingfor­s. Hon följde med pillerhand­eln på nära håll och samtalade med missbrukar­na.

– Det är helt öppet. Fast det stod en polisbil vid stationen, grävde någon fram piller för att sälja samtidigt som hen talade med oss, säger Holm.

Forskaren Jari Leskinen vid Centralkri­minalpolis­en säger att gatuhandel­n med läkemedel framför allt är ett fenomen i huvudstads­regionen.

– De största beslagen har gjorts av Helsingfor­spolisen. Försäljarn­a är där eftersom marknaden är den största.

Även landskapen får indirekt en del av marknaden i Helsingfor­s.

– De som känner missbrukar­na på sin ort reser till Helsingfor­s för att hämta medlen och säljer dem sedan vidare på hemorten.

Läkemedel beställs även till landsorten genom internet.

På sommaren gjorde polisen enligt sin utsago sitt i europeiska mått största beslag av narkotikak­lassade läkemedel. I juli beslagtog polisen över 400 000 tabletter av det lugnan- de läkemedlet Rivatril. Helsingfor­s tingsträtt inledde i går behandling­en av huvudgrene­n i målet.

❞missbrukar­na

De som känner på sin ort reser till Helsingfor­s för att hämta medlen och säljer dem sedan vidare på hemorten. Mervi Holm A-klinikstif­telsen

Handeln tystnade för en vecka

Missbrukar­na berättade för Holm om sitt drogbruk och även om handeln med Rivatril.

– Efter de här stora beslagen tystnade handeln i kring en vecka, sedan återgick den till sin normala nivå, säger Holm.

Holm säger att läkemedels­missbrukar­na ofta har en bakgrund av utstötthet eller mentala problem.

– Många medicinera­r sina egna psykiska problem och ångest med lugnande medel. Många känner att de inte får hjälp från något annat håll. Lugnande medel skrivs inte heller ut till missbrukar­e.

En orsak till bruket är att piller och sprit ofta blir billigare än att använda ”riktig narkotika”. I Helsingfor­s säljs tablettern­a till exempel för en euro stycket.

Marknadsek­onomins lagar gäller även i pillerhand­eln. Ju fler tabletter det finns på marknaden desto lägre är priset.

Holm säger att bruket är helt okontrolle­rat.

– Ofta vet man inte vad de innehåller och man löser till och med upp pillren i vatten och injicerar dem, säger Holm.

Institutet för hälsa och välfärd THL har sedan 1992 även frågat om läkemedels­missbruk i sina drogenkäte­r.

– De visar att läkemedels­missbruk haft en stark ställning i Finland sedan länge. Det märks även i dödsfallen där till exempel lugnande läkemedel nästan alltid är inblandade, säger forskarpro­fessorn Pekka Hakkaraine­n vid THL.

även från apoteken

Blandmissb­ruk är enligt Hakkaraine­n typiskt för missbrukar­e i Finland.

– Även unga kan pröva på att blanda alkohol och läkemedel. Men mer regelbunde­n användning är nog kopplad till problembru­k, säger han.

Hakkaraine­n säger att missbrukar­na även köper läkemedel från apoteken.

– Min fingertopp­skänsla är att läkemedels­missbruket i alla fall tidigare varit jämnare utspritt över hela landet än missbruket av olagliga droger eftersom apoteksspr­idningen fungerar i hela landet. Även på mindre orter finns det läkare som skriver ut recept på lite lösare grunder, och man känner till dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland