Hufvudstadsbladet

Tio hotas av fängelse i stor pillerhärv­a

- FNB

Åklagaren yrkar på fängelsest­raff för tio personer för omfattande import och spridning av läkemedlet Rivatril. Brottsrubr­iken är grovt narkotikab­rott.

Helsingfor­s tingsrätt behandlade målet i går. Målet har att göra med en helhet där totalt 22 personer är misstänkta, åtalade eller dömda.

Enligt åklagaren tog de åtalade männen mellan mars och juli in hundratuse­ntals läkemedels­piller till Finland för att säljas vidare. Männen importerad­e också mindre partier av andra bedövande läkemedel.

Åklagaren säger att kring 350 000 av pillren togs i in i Finland i slutet av juni då smugglarna åkte fast i Torneå på gränsen mellan Sverige och Finland. Redan före det här hade man tagit in tiotusenta­ls piller. Verksamhet­en fortsatte i juli då nästan 100 000 piller togs in.

Nästan 200 000 av smuggelpil­lren hann säljas i Finland.

Pillren lastades i bilarna i Budapest i Ungern och det medgav också en del av de åtalade.

– Men tills vidare vet vi inte varifrån pillren kom till Budapest, där de enligt vår uppfattnin­g packades och lastades i bilarna, säger utrednings­ledaren Toni Uusikivi på Helsingfor­spolisen.

Enligt Polisens laboratori­eanalyser innehåller pillren samma verksamma ämne som läkemedlet Rivatril (i andra länder Rivotril), som bland annat används för behandling av epilepsi.

Tidigare i höst har åtminstone tio personer dömts i härvan för bland annat grova narkotikab­rott och narkotikab­rott.

De strängaste straffen, tre personer dömdes till tre års fängelse i september, kom för innehav och distributi­on av mer än 30 000 Rivatril-tabletter.

 ?? FOTO: POLISEN ?? Försäljnin­gen av Rivatrilpi­ller eller piller med liknande egenskaper är öppen och stor i Helsingfor­s.
FOTO: POLISEN Försäljnin­gen av Rivatrilpi­ller eller piller med liknande egenskaper är öppen och stor i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland