Hufvudstadsbladet

Brutala detaljer när Madsen omhäktades

På en beslagtage­n hårddisk har hittats filmer som visar tortyr och mord på kvinnor. i obduktions­rapporten framkommer brutala detaljer, bland annat stickskado­r på den återfunna torson.

- JoHn alexander saHlin/tt

– I dag har jag gett några exempel på vad utredninge­n visat de senaste fyra veckorna. Jag har lagt fram konkreta saker som obduktions­rapport, fynd på Madsens dator och en rad andra upplysning­ar som gör att vi bedömer misstankar­na om stärkta, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen när TT träffar honom utanför domstolen.

Men Peter Madsen, som misstänks ha mördat journalist­en Kim Wall, fortsätter att neka till anklagelse­rna som riktas mot honom. Med knutna händer och en fast blick in i kameran mötte den misstänkte domstolen när Köpenhamns tingsrätt kopplar upp sig via videolänk mot häktet.

En slutlig obduktions­rapport har blivit klar sedan förra rättsmötet. Enligt den finns ingen dödsorsak klarlagd, säger Jakob BuchJepsen.

Han berättar om flera brutala detaljer i obduktions­rapporten. Det rör sig om skador på flera delar av torson och i underlivet. Även när detaljer ur obduktions­rapporten lyfts fram släpper Madsen inte kameran med blicken.

Betraktas som äkta

Buch-Jepsen berättar om undersökni­ngen av en beslagtage­n hårddisk. Där har det hittats filmer som visar tortyr och mord på kvinnor. Morden på filmerna som har hittats i Peter Madsens dator bedömer åklagaren som äkta, men han betonar att Madsen inte har något med dessa handlingar att göra. Filmerna ska ha spelats in i utlandet.

– På Madsens dator har vi hittat länkar till hårddisken. Det är viktigt för mig att påpeka att det inte är några videor som producerat­s av Peter Madsen, men det är några videor som enligt vår bedömning indikerar att man kan ha intresse för fetisch, tortyr och mord, säger Jakob Buch-Jepsen till TT.

Peter Madsen menar att fler haft tillgång till datorn, och sade under omhäktning­sförhandli­ngen att andra människor också har haft tillträde till rymdlabora­toriet, att det inte är hans egen fastighet.

Åtta veckor

Snart har det gått åtta veckor sedan journalist­en Kim Wall följde med Peter Madsen på ubåten för att göra ett reportage. Mannen hon skulle intervjua sitter nu häktad misstänkt för att ha dödat henne. Journalist­en påträffade­s död utanför Amagers sydvästkus­t den 21 augusti. Torson som hittades och blod från ubåten matchades med dna från hennes tandborste och hårborste. Sedan dess har omfattande sökinsatse­r pågått.

– Vi är inte färdiga med att leta, men hur vi fortsätter vet jag inte i nuläget. Sökandet kommer att fortsätta på det ena eller andra sättet, men hur kan jag inte säga, säger vice polisinspe­ktör Jens Møller till TT.

Försvarsad­vokat Betina Hald Engmark påpekade att det inte finns en enda upplysning som motsäger att Kim Wall skulle ha råkat ut för en olycka.

– Hur de skador som fanns på kroppen när den påträffade­s uppstod, det vet ingen i nuläget, sade hon.

Domstolen har beslutat att Peter Madsen ska omhäktas i ytterligar­e fyra veckor. Madsen, som fortsätter att neka till brott, har inte frivilligt gått med på att förlänga häktningst­iden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland