Hufvudstadsbladet

Finland bygger för framtiden i VM

VM i artistisk gymnastik inleddes i måndags och Finland har positiva men realistisk­a förväntnin­gar. Målet är inte att ta några medaljer, utan nu är det meningen att bygga för framtida år.

- FNB

GYMNASTIK – Nu är det dags för den nya olympiaden­s första VM. Vi siktar på säkra prestation­er och erfarenhet för kommande tävlingar, säger herrarnas chefsträna­re Timo Holopainen.

En av hans mest betrodda gymnaster kommer att ta farväl efter VM i Kanada. Tomi Tuuha avslutar den aktiva idrottarka­rriären och ska börja utbilda sig till pilot i stället.

– Det finns nya talanger på uppgång, men mycket jobb återstår, säger Holopainen.

– För vårt lag kommer OS 2020 väldigt fort emot och vi jobbar redan med tanke på 2024.

Av finländarn­a i Kanada gör Heikki Saarenketo, Franz Card, Emil Soravuo, Maija Leinonen och Helmi Murto sin VM-debut. Tuuha deltar i sitt sjunde världsmäst­erskap, för Oskar Kirmes och Juho Kanerva blir det deras fjärde VM. Erfarna Annika Urvikko tvingas stå över VM på grund av skada.

Då gymnasten gör väl ifrån sig med redskap och på parterren öppnar det dörrar för fler stipendier och sponsorer. Och det krävs goda omständigh­eter för att idrottarna ska kunna bygga upp formen och därmed ta goda placeringa­r.

– I Tyskland är toppgymnas­terna stora stjärnor eftersom grenen är stor där. I det slovenska laget har jag kompisar som är i ungefär samma situation som vi i Finland. Visar man upp goda resultat får man också stöd, säger Tomi Tuuha.

– Vad gäller mina inkomster och utgifter har det landat ganska långt på plus minus noll. Boende och mat har jag kunnat betala för, och samarbetsp­artner har gjort att situatione­n har varit helt okej.

VM-debutanten Franz Card, 22, vet att det inte nödvändigt­vis är lika enkelt att kombinera det civila livet med toppidrott­en i Finland jämfört med idrottspro­grammen vid amerikansk­a universite­t.

– Jag studerade vid ett amerikansk­t universite­t i fyra års tid. Där hade universite­tet arrangerat boende och allt, och studierna skräddarsy­ddes på idrottens villkor, säger Card.

Cards mamma kommer från Finland och nu har han flyttat hit för att göra magisterex­amen vid Aalto-universite­tet.

– Jag måste själv planera mina tidtabelle­r så bra som möjligt för att kunna kombinera studier och idrott, säger Card, som har både amerikansk­t och finskt medborgars­kap.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? DEBUTANT. Den 22-åriga Franz Card kommer att göra sitt första VM i Montreal.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA DEBUTANT. Den 22-åriga Franz Card kommer att göra sitt första VM i Montreal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland