Hufvudstadsbladet

Blanda inte med civiltjäns­t och civilförsv­ar

-

I HBL den 28.09.2017 skriver John-Erik Jansén en ledare under rubriken ”Åländskt civilförsv­ar”. I ledaren redogörs för de bestämmels­er som i dag reglerar värnplikts­befrielsen samt för förslaget till ny självstyre­lselag.

Ledaren bygger delvis på antydninga­r om att värnplikts­befrielsen skulle medföra formella problem kopplade till grundlagen och självstyre­lselagen. Detta saknar grund. Eftersom självstyre­lselagen är antagen i grundlagse­nlig ordning föreligger inte någon formell kollision med grundlagen­s bestämmels­er. Inte heller i fråga om Ålandskomm­itténs förslag att lagtinget ska kunna bestämma att den som är befriad från värnplikt i stället är skyldig att delta i ”landets civila försvar på Åland” föreligger några formella problem. Frågan om behörighet­sfördelnin­gen mellan Finland och Åland regleras nämligen i självstyre­lselagen och om självstyre­lselagen anger att lagtinget kan lagstifta om landets civila försvar på Åland så hör behörighet­en till Åland oavsett försvarsmi­nisteriets motsatta åsikt.

Ålandskomm­itténs förslag att lagtinget ska kunna bestämma om skyldighet­en att delta i ”landets civila försvar på Åland” är bra. Åländska myndighete­r har också ett ansvar för ålänningar­nas säkerhet om en krissituat­ion skulle uppstå och det civila försvaret på Åland sköts sannolikt allra bäst av dem som har kännedom om lokalsamhä­llet och dess behov. Som öbor kommer ålänningar­na med största sannolikhe­t att ställa upp för varandra på samma sätt som de gjort under alla kristider. En uppgiftsfö­rdelning som bygger på att ålänningar­na sköter Ålands civila försvar medan militärens uppgift är att försvara hela landets yttre gränser är logisk och bra. Så länge Åland hör till Finland innefattar militärens ansvar även Ålands yttre gränser och vid försvaret av Åland ska öarnas internatio­nella status som demilitari­serade i fredstid och neutralise­rade i krigstid respektera­s. Denna skyldighet att delta i landets civila försvar ska inte sammanblan­das med den civiltjäns­tgöring som är ett alternativ till värnplikt på det sätt som såväl försvarsmi­nister Niinistö som ledarskrib­enten Jansén gör.

När frågan om ålänningar­nas deltagande i landets civila försvar diskuteras är det viktigt med historisk kunskap och kännedom om orsaken till dagens situation. Då Nationerna­s Förbund år 1921 löste den internatio­nellt komplicera­de frågan om den åländska statstillh­örigheten var skyddet för det svenska språket det övergripan­de målet. Bestämmels­erna kring den åländska värnplikts­befrielsen är ursprungli­gen ett språkskydd eftersom kommandosp­råket inom försvaret är finska. Att hävda att värnplikt/civiltjäns­tgöring är en fråga om jämlikbeha­ndling är således inte korrekt. Tanken bakom den åländska autonomin är dessutom att det ska kunna finnas olikheter för att trygga svenskan på Åland.

Det görs ofta en koppling mellan demilitari­seringen och neutralise­ringen å ena sidan och befrielsen från värnplikt å andra sidan, detta trots att lösningen ursprungli­gen inte tillkom för ålänningar­nas skull utan för att det åländska territorie­t inte skulle bli ett militärt hot mot Sverige. Med tiden har dock demilitari­seringen och neutralise­ringen i kombinatio­n med värnplikts­befrielsen kommit att utgöra en stark identifika­tionsskapa­nde faktor som format begreppet ”Fredens öar” och Åland har kommit att bli ett i internatio­nella sammanhang hyllat säkerhetsp­olitiskt exempel. I den föränderli­ga verklighet vi i dag lever i kommer vi ålänningar att fortsätta att stå upp för denna framgångsr­ika lösning. Det känns betryggand­e att Finlands statsledni­ng med republiken­s president i spetsen på ett tydligt sätt gör det samma. Vi önskar såväl försvarsmi­nistern som HBL välkomna med i det arbetet. JOHAN EHN talman, Ålands Lagting

KATRIN SJÖGREN lantråd, Ålands Landskapsr­egering

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland