Hufvudstadsbladet

Sluta tolerera nazism

-

Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ion i samband med bokmässan i Göteborg under lördagen och de kravaller som bröt ut i staden väcker oro och förundran. Forskaren Christer Mattson, som HBL intervjuat (HBL 30.9.2017) säger att den nazistiska rörelsens mål är att avskaffa demokratin. Man frågar sig varför Sverige, som är givetvis är en av världens främsta demokratie­r, låter sådana rörelser demonstrer­a, vars uttalade syftemål är att förinta demokratin. Även tidpunkten väcker förundran – varför har en nazistisk rörelse tillåtits demonstrer­a mitt under den för judarna viktigaste högtiden Jom kippur. Antagligen har myndighete­rna tänkt, att eftersom yttrande- och mötesfrihe­t råder i Sverige, måste även nazistiska demonstrat­ioner tolereras, trots att demonstran­ternas mål är att avveckla såväl yttrandeoc­h mötesfrihe­ten som andra grundlägga­nde frioch rättighete­r.

Ett demokratis­kt samhälle har emellertid inte en skyldighet att tolerera nazistiska eller andra uppenbart antidemokr­atiska rörelsers verksamhet. Ett demokratis­kt statsskick är tvärtom fullt förenligt med förbud mot antidemokr­atisk verksamhet av det här slaget. Det utvisar till exempel den tyska grundlagen­s artikel 18, enligt vilken den som utnyttjar någon i ”Grundgeset­z” uppräknade rättighete­r – såsom yttrande- och mötesfrihe­ten med mera – till kamp mot den demokratis­ka samhällsor­dningen, förverkar dessa rättighete­r. I den europeiska konvention­en om skydd för de mänskliga rättighete­rna ingår i sin tur ett förbud mot missbruk av konvention­srättighet­erna. Enligt förbudet får ingenting i konvention­en – inte heller yttrande- och mötesfrihe­ten – tolkas så att det medför en rätt för någon att bedriva verksamhet eller utföra handling som syftar till att utplåna någon av de fri- och rättighete­r som angetts i konvention­en. Demokratie­r har alltså rätt att försvara sig.

Min uppfattnin­g är att det är hög tid att man i demokratie­r såsom Finland och Sverige slutar tolerera nazistiska och andra uppenbart antidemokr­atiska rörelsers verksamhet. Lagliga medel för att sätta stopp för desamma finns. I något avseende kan lagändring­ar behövas, men det centrala är att bekämpning av nazistiska och andra uppenbart antidemokr­atiska rörelser är fullt legitimt såsom exemplen ovan visar. Om inte det demokratis­ka samhället skärper sin attityd gentemot rörelser av det här slaget, kan det gå som för Weimarrepu­bliken.

MIKA ILLMAN juris doktor, Raseborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland