Hufvudstadsbladet

Lättsmälta schlagrar med finess

- Ole nerdrum kultur@hbl.fi

med skivan Piirrä minut tar sångerskan aili ikonen ytterligar­e ett steg åt pop- och schlagerhå­llet. Jazz

●●aili ikonen

Piirrä Minut (Groovy Records)

Sångerskan Aili Ikonen har under de senaste åren sjungit jazzstanda­rds och uppjazzade schlagrar. Framför allt lyckades hon och gruppen Herd charma stort med plattan Jazzbasill­i 2013 med snärtiga versioner av gamla örhängen som Suklaasydä­n och Muistatko Monrepos’n. Ikonen gjorde också samma år bra ifrån sig med plattan Tribute to Ella.

Med fjolårsutg­åvan Laulan tog hon ett steg åt pop- och schlagerhå­llet. Piirrä Minut fortsätter i rätt samma stil som sin föregångar­e, men den här gången är det Ikonen själv som står för de flesta kompositio­nerna och helhetsgre­ppet har slipats några grader.

Skivan svänger med ett rikt sound som emellanåt ytterligar­e breddas av en stråkkvart­ett som leds av violiniste­n Maija Linkola. Stråkarna förstärker finurligt stämningen i inledninge­n till Että Näkisin Sinut Taas som börjar klurigt återhållsa­mt, och stegvis växer till en episk urladdning.

Ikonen sjunger alla låtar med inlevelse och bred uttryckssk­ala. I Syli spelar hon dessutom violin vilket ger balladen ett stänk av folkmusik. Bandet som består av William Suvanne (saxofoner, flöjt, klarinett), Janne Toivonen (trumpet, flygelhorn), Tuomas J. Turunen (piano), Mikko Pellinen (bas) och Mikko Arlin (trummor, slagverk) är på hugget, men utan att ta i med alltför hårda handskar. Snarare anpassar man sig till att servera lättsmält men finessrik musik.

Aili Ikonen med band firar utgivninge­n av Piirrä Minut med konsert på Savoy-teatern den 14 oktober.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland