Hufvudstadsbladet

Nu firas hundra år av barnmusik

- Wilhelm kvist

för första gången ställer sig svenskfinl­ands flitigaste barnmusika­rtister på scenen samtidigt.

– Vi tänkte länge att det skulle vara roligt att göra något tillsamman­s och lyfta fram andras låtar, så när Finland 100-jubileet närmade sig gjorde vi slag i saken, förklarar Tomas Järvinen som medverkar som arrangör och artist under konserten Från 0 till 100 med finlandssv­ensk barnmusik.

Tanken med jubileumsk­onserten var att bjuda publiken på ett tvärsnitt av finlandssv­ensk barnmusik från de senaste hundra åren och presentera den finlandssv­enska barnmusikk­ulturens pärlor från början till nutid. Men var börjar den finlandssv­enska barnmusike­n? – Om man går tillräckli­gt långt bakåt i tiden stöter man nästan alltid på Zachris Topelius. Alice Tegnérs tonsättnin­gar är också populära, även om de i strikt bemärkelse inte är finlandssv­enska, säger Järvinen.

Under jubileumsk­onserten ämnar man spela låtar som bär Georg Malmsténs, Sven Sids, Tove Janssons, Erna Tauros och Carl Borenius namn. Att hitta låtar från varje årtionde var dock inte helt lätt.

– Ju närmare nutid man kommer, desto mer förefaller det som om barnmusike­n länge var inne i en mörk period då det skapades väldigt lite ny musik. Det var inte förrän Sås och Kopp och Benny Törnroos tog över på 80-talet som barnmusike­n fick ett nytt uppsving, menar Järvinen.

Tomas Järvinen ställer sig själv på scenen i egenskap av ena halvan i Robin Hund och hans glada orkester, där Henrik Strang utgör andra halvan. Under konserten uppträder också Sås och Kopp, Arne Alligator& Djungeltru­mman och Benny Törnroos, som spelar såväl egna låtar som andras.

Det är första gången dessa Svenskfinl­ands flitigaste barnmusika­rtister uppträder samtidigt och enligt Järvinen var det förvånansv­ärt lätt att få alla att ställa upp, kanske för att alla brinner för samma sak.

Man övervägde också att sammanstäl­la en konsert med paus, men barnens uppmärksam­het menar Järvinen är inte helt lätt att återvinna när den väl har tappats.

– En konsert för barn kan till exempel inte vara lika lång som Kulturfond­ens Speglingko­nsert i våras. I praktiken går gränsen vid en timme. Barnmusikk­onserten ges på Kåren i Åbo lördag 14.10 kl. 14, Övningssko­lan i Vasa söndag 15.10 kl. 12 och Kabelfabri­ken i Helsingfor­s onsdag 18.10 kl. 18.

 ?? Foto: evy nIckstRöM ?? festfixare. Artisterna Tomas Järvinen och Henrik Strang bjuder in sina kolleger till barnmusikg­ala.
Foto: evy nIckstRöM festfixare. Artisterna Tomas Järvinen och Henrik Strang bjuder in sina kolleger till barnmusikg­ala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland