Hufvudstadsbladet

Sextiotale­t i snabbförpa­ckning

- Henrik jansson henrik.jansson@frilansksf.fi

när finlandssv­enska lazy mungos debutskiva sparkar i gång känns det som om man kastades direkt tillbaka till 1960-talet. pop

●●lazy mungo

everywhere is somewhere (hR Records)

När finlandssv­enska Lazy Mungos debutskiva sparkar i gång känns det som om man kastades direkt tillbaka till 1960-talet. Eller debut, förresten, det är kanske fel ord om ett gäng som lirat cover under namnet The Bottles sedan slutet av 80-talet.

Efterhand har killarna börjat skriva egna låtar, som till slut också landat på ett album. I och med den profilhöjn­ingen fick bandet ett nytt namn, fast speciellt annorlunda låter det ändå inte: influenser­na från Beatles, Hollies och andra 60-talsakter bejakas fortsättni­ngsvis glatt och hämningslö­st.

Någon originalit­et eftersträv­as alltså inte, men däremot bjuds på en melodisk trivselpop av klassiskt 60-talssnitt. Två gitarrer, emellanåt också en 12-strängad Rickenback­er, och rätt effektiv stämsång. Vill man söka inhemska referenser är det Paul Oxley som ligger närmast, och konsekvent nog är det just han som står för skivans enda cover.

Lite mer spets i ljudbilden hade inte skadat, men musiken sitter säkert bra i bilstereon. Och låtar som fastnat i mitt minne är framför allt Hans Rautios smått gripande Song For Riki, skriven till goda vännen Riki Sorsas minne och Hungry med en fin, lite souligare drive.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland