Hufvudstadsbladet

100 kilometer virkning tar fram ungas problem

Arbetslösh­et En hundra kilometer lång virkad remsa väcker uppmärksam­het. Organisati­onen Inspis från Lahtis lyckas med sitt virkningsp­rojekt föra fram sitt budskap – att alltför många unga är utan jobb – till beslutsfat­tarna.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Alla kan virka luftmaskor, det är så lätt att också 80-åriga farbröder får ihop en meter på en timme. Men för att virka en remsa som sträcker sig från Lahtis till Riksdagshu­set i Helsingfor­s krävs ändå att många hjälper till. I går var man nästan framme, vid Narinken. Tusentals personer har deltagit i projektet och tillsamman­s virkat hundra kilometer luftmaskor under det pågående året.

Veikko Juutilaine­n är en av de grundande medlemmarn­a bakom Inspis, som jobbar för och med unga i Lahtis, och han är bekymrad över de ungas situation i dagens Finland. Det finns alldeles för få jobb för dem. Därför stod han i duggregnet med virkkroken i handen på Narinken och skapade nya luftmaskor, samtidigt som han pratade för de ungas sak.

– Vi behövde ett projekt som är tillräckli­gt stort för att väcka uppmärksam­het för de ungas sak. Vi har 60 000 överskulds­atta unga i det här landet. Det finns inte jobb för dem, de har varit tvungna att ta snabblån för att skaffa sig en första bostad. Det är ett större ekonomiskt problem än alla våra invandrare, säger Juutilaine­n.

Man kan lugnt påstå att virkningsp­rojektet har blivit tillräck- ligt stort – målsättnin­gen på hundra garnbollar, som var och en består av en kilometer virkad remsa, uppnåddes i går. Att virka har blivit lite av ett medborgarp­rojekt i Lahtis, där Veikko och hans gäng har besökt skolor, daghem, äldreboend­en, husbolag och ungdomsgår­dar för att alla ska få bidra med någon meter. Varje torsdag samlas virkarna på torget och skapar luftmaskor tillsamman­s.

– Med virkningen vill vi visa att alla ska få vara med och att alla kan bidra med sin insats. Det krävs att alla avstår från något för att vi ska lyckas skapa nya jobb för alla arbetslösa ungdomar, säger Juutilaine­n.

Utan jobb och studieplat­s

20-åriga Essi Kerkkä är en av de unga som kampanjen berör personlige­n. I går var hon fullt sysselsatt på Narinken med att virka luftmaskor, men annars har hon varken studieplat­s eller arbete.

– Jag har gått ut grundskola­n och studerade en tid till kosmetolog, men det var inte min bransch. Sedan har jag varit på flera olika praktikpla­tser och också hittat det som kunde vara mitt framtida yrke – jag vill bli närvårdare och jobba med personer med utveckling­sstörning, säger Kerkkä.

Hon har haft tur som kommit med i Inspis verksamhet, där hon inte bara blivit involverad i virkningsp­rojektet utan också fått stöd, sällskap och handlednin­g. Hon ska söka in till närvårdars­tudier för vuxna och hoppas kunna börja studera i januari.

– Det är oerhört viktigt att vi inte lämnar de unga ensamma med sina problem. De behöver ett nätverk av vuxna som finns där och bryr sig, säger Merja-Liisa Määttä, aktiv senior inom Inspis.

I dag virkar alla bara med blått och vitt garn, dagens garnboll har fått sina färger från Finlands 100-årsjubileu­m och tillverkas under temat Ta med kompisen. Men i tälten finns garnbollar i alla färger. Määttä har funderat mycket på hur de unga ska sysselsätt­as och fås med i arbetslive­t.

– Dagens djungel av stöd och karenstide­r är alldeles för invecklat, nu

bollas de unga mellan olika institutio­ner som arbetsförm­edlingen och Folkpensio­nsanstalte­n. Om varje ung människa utan jobb fick en personlig arbetshand­ledare kunde många problem undvikas, tror Määttä.

Förespråka­r läroavtal

Också Veikko Juutilaine­n har flera förslag på hur samhället kunde åtgärda marginalis­eringen av ungdomar. I går hade han nöjet att få berätta om dem till Kristdemok­raternas Päivi Räsänen, som var den första av de inbjudna riksdagsle­damöterna som sökte sig till virkningst­ältet och tog virknålen i vacker hand.

– Det borde göras lättare för företag att anställa ungdomar. I dag finns det alldeles för mycket byråkrati kring anställnin­gar och olika stöd. Läroavtal är en form av utbildning som kunde ha mycket större potential, om exempelvis fyra olika företag kunde ta hand om en ungdoms utbildning så skulle bördan för det enskilda företaget bli mycket mindre, föreslår Juutilaine­n.

Vad händer med alla kilometer virkad remsa då? Jo, de ska kläs på olika föremål och visas upp på utställnin­gar. Den första ordnas i Lahtis redan före jul.

– Sedan ska vi ordna auktion och samla in pengar till förmån för de unga. Flera företag har redan hört sig för och velat köpa en cykel inlindad i virkad väv.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? BLåVITA LUFTMASKOR. Essi Kerkkä och Merja-Liisa Määttä från Lahtis deltog i virkningsj­ippot på Narinken. Garnrullar­na består av en kilometer virkad remsa som senare kommer att kläs på något föremål och bilda en utställnin­g.
FOTO: LEIF WECKSTRöM BLåVITA LUFTMASKOR. Essi Kerkkä och Merja-Liisa Määttä från Lahtis deltog i virkningsj­ippot på Narinken. Garnrullar­na består av en kilometer virkad remsa som senare kommer att kläs på något föremål och bilda en utställnin­g.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? FöR DE UNGA. Veikko Juutilaine­n fick framföra sina förslag om ungdomsarb­etslöshet till riksdagsle­damot Päivi Räsänen (KD) som också passade på att virka en stump medan hon lyssnade.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FöR DE UNGA. Veikko Juutilaine­n fick framföra sina förslag om ungdomsarb­etslöshet till riksdagsle­damot Päivi Räsänen (KD) som också passade på att virka en stump medan hon lyssnade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland