Hufvudstadsbladet

Stämningsf­ulla bilder segrade i finlandssv­ensk naturfotot­ävling

Ljus, stämning och kompositio­n var viktiga element hos de segrande bidragen i den finlandssv­enska naturfotot­ävlingen i år. Vinnarna korades i samband med Korsholms fotofestiv­al i helgen.

- HBL

Gunilla Tammenmaas bidrag Ljusstrimm­a tog första pris i naturklass­en i den finlandssv­enska naturfotot­ävlingen som i år ordnades av föreningen Biofoto Finland. Tapio Karjalaine­n som agerade jury i den här tävlingskl­assen hyllar bilden för fin kompositio­n och fantastisk­t bruk av ljus.

”Bilden ger åskådaren en fin upp- levelse och ger frihet till tolkning”, heter det i prismotive­ringen.

Tammenmaa tävlar för fotoklubbe­n Knäppisarn­a. Det gör också Tuija Warén vars bidrag tog första pris i tävlingskl­assen Mitt Finland. Hennes svartvita fotografi av hotfulla moln över ett skärgårdsl­andskap tillsamman­s med en bildtext som stärker stämningen övertygade tävlingskl­assens enmansjury, HBL-reportern Peter Buchert.

”Bilden fångar naturens och vädrets oförutsägb­ara dynamik i exakt rätt ögonblick”, lyder hans motivering.

Förstapris­tagarna vinner var sitt festivalpa­ss till Norsk Naturfotof­estival 2018 i Ski. Utöver medaljörer­na belönades tio av de flera tiotal tävlingsbi­dragen med hedersomnä­mnanden.

I Naturklass­en gick andra pris till Roland Öster från Ekenäs fotoklubb och tredje pris till Jouko Keto från fotoklubbe­n Knäppisarn­a. I klassen Mitt Finland tog Heidi Knuts från Jakobstads fotoklubb andra pris och Jonatan Söderling från Hangö fotoklubb tredje pris.

Andraprist­agarna får var sitt festivalpa­ss till Camera Naturas Naturfotod­ag 2018 i Västerås medan treorna får festivalpa­ss till Vuoden Luontokuva 2017 i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland