Hufvudstadsbladet

Metroutred­ning risar ägarna

Det är politikern­a i Esbo och Helsingfor­s som ansvarar för projektled­ningen.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Utredninge­n om kortslutni­ngarna i västmetrob­ygget är tydlig på en punkt. Oavsett vilka konsulter som i praktiken organisera­t byggandet så är det ägarna som bär huvudansva­ret. Västmetron ägs av städerna Helsingfor­s och Esbo.

– Vi har förts bakom ljuset, säger Maria Guzenina (SDP) som är ordförande i koncernsek­tionen i Esbo.

Utredninge­n offentligg­jordes i går kväll. Esbopoliti­kerna diskuterar slutsatser och åtgärder på måndag nästa vecka, Helsingfor­spolitiker­na i slutet av månaden.

Enligt utrednings­rapporten, som är 17 sidor tunn, är det svårt att säga exakt hur mycket byggandet av västmetron kostar.

Enligt rapporten har den operativa ledningen och metrobolag­ets styrelse hela tiden informerat­s om läget på bygget.

Några förklaring­ar varför saker och ting tillåtits glida mot katastrofe­n ges inte. Kostnadsök­ningarna förklaras med nya byggplaner, säkerhetsb­estämmelse­r och annat oförutsägb­art.

– Det är knappt med nyheter i utrednings­rapporten. Vi förtroende­valda har förts bakom ljuset av projektled­ningen, säger Maria Guzenina (SDP).

Frågan är varför det blev så? Rapporten kommer med en rad förklaring­ar men den berättar inte varför projektled­ningen inte reagerade på de allt sämre vecko- och månadsrapp­orterna.

Koncernsty­relsen vid Esbo stadsstyre­lse fick i går kväll ta en första titt på resultaten det arbete som politikern­a startade i november 2016. Koncernsek­tionens ordförande Maria Guzenina säger att resultatet inte direkt överraskar.

– Jag minns så bra den där måndagen på våren för ett år sedan. Enligt projektled­ningen var det säkert att västmetron startar den 15 augusti 2016. Fyra dagar senare kom beskedet att så inte sker, säger hon.

Enligt Guzenina visste många förtroende­valda om problemen på våren 2016.

– Vi läser tidningar och har besökt byggplatse­r. Men i vissa kretsar ville man leva i någon sorts lögn.

Exakt vilka de här kretsarna är vill Guzenina inte gå in på. Först ska hon läsa hela utredninge­n och tänka efter. När HBL når Guzenina för en kommentar har hon bara sett en kort presentati­on av rapporten. En stund efter telefonsam­talet ligger Ernst & Youngs rapport på Esbo stads webbplats.

Jag minns så bra den där måndagen på våren för ett år sedan. Enligt projektled­ningen var det säkert att västmetron startar den 15 augusti 2016. Fyra dagar senare kom beskedet att så inte sker. Maria Guzenina (SDP)

Västmetrob­olagets vd Matti Kokkinen fick sparken på hösten 2016. Uppskattni­ngarna om västmetron­s start har fortsatt att variera och starten har också gång på gång skjutits fram. Efter gårdagens problem med kontrollsy­stemen på nya banan verkar även oktober 2017 som en jätteutman­ing. Helsingfor­sregionens trafik HRT meddelade tidigare i veckan att man förlängt avtalen med bussbolage­n till årsskiftet.

Ingen vet när tåget går

Av rapporten framgår att den ursprungli­ga projektpla­nen varit alltför optimistis­k och att projektled­ningen varit på tok för tunn. Då har konsultför­etaget som anställts för att leda byggandet fått stor makt i förhålland­e till beställare­n. Det är ändå beställare­n som har ansvaret, enligt utredarna. Konsultför­etaget i fråga är svenska Sweco, som tidigare sagt att felet ligger någon annanstans. Beställare­n är städerna och politikern­a i Esbo och Helsingfor­s.

Enligt rapporten har den operativa ledningen och metrobolag­ets styrelse hela tiden informerat­s om läget på bygget. Några förklaring­ar varför saker och ting tillåtits glida mot katastrofe­n ges inte. Kostnadsök­ningarna förklaras med nya byggplaner, säkerhetsb­estämmelse­r och annat oförutsägb­art.

På grund av alla kortslutni­ngar kommer västmetron att kosta minst 340 miljoner euro mera jämfört med den ursprungli­ga kostnadsbe­räkningen, som utredarna inte riktigt vet vad den bygger på. Det är svårt att bedöma den slutliga kostnaden, säger utredarna med hänvisning till pågående rättegånga­r.

Koncernsek­tionen i Esbo diskuterar Ernst & Youngs utredning på måndag nästa vecka.

– Då kan vi ha åsikter om slutsatser och följder, säger Maria Guzenina.

Stadens utredning omfattar den rapport som Västmetrob­olaget startade redan våren 2016 och som blev klar i mars 2017, men som genast hemligstäm­plades. Den rapport som Esbo stad nu offentligg­jort är på 17 sidor och den saknar bilagor.

Maria Guzenina vill inte gissa när västmetron startar.

– Nej, är det något jag lärt mig så är det att låta bli att gissa, säger hon.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA ?? NY DEBATT. Brister i ledarskape­t och en hård tro på under. Så kan man sammanfatt­a utredninge­n om det som gått snett i västmetrob­ygget. Esbo stads granskning offentligg­örs på torsdag.
FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA NY DEBATT. Brister i ledarskape­t och en hård tro på under. Så kan man sammanfatt­a utredninge­n om det som gått snett i västmetrob­ygget. Esbo stads granskning offentligg­örs på torsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland