Hufvudstadsbladet

Taggade att hjälpa

Tänk efter och fråga någon som vet innan du fångar in ett djur som du tror behöver hjälp. Det säger Andrea Kurtén på Högholmens viltsjukhu­s som får årets djurskydds­pris.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Ingrip inte i naturens gång om du inte är säker på att ett djur verkligen behöver vård. Det säger Andrea Kurtén på Högholmens djursjukhu­s som tar emot patienter från naturen. Djursjukhu­set, som alltid vårdar för att återbörda till naturen, får årets djurskydds­pris.

Med över 30 års erfarenhet lyfter Andrea Kurtén upp en igelkott på Högholmens djurklinik. Den hade hittats övergiven och lämnats till Högholmen för vård.

– Om allt går bra kan vi släppa ut den i naturen senare i höst. Annars får den övervintra hos oss, säger hon.

Sjukhuset i anslutning till djurparken tar årligen emot 800–1 000 djur av vilka ungefär hälften är fåglar och hälften däggdjur. Över hälften av patientern­a är i för dåligt skick för att överleva och återbördas till naturen, vilket alltid är målet. Då måste de avlivas.

– Förut var det svårare att avgöra, men man lär sig med åren när det lönar sig att försöka rädda ett djur och när det bara är djurplåger­i, säger Andrea Kurtén.

Ungefär 35–40 procent av hennes patienter klarar sig, vilket är en hög siffra i internatio­nell jämförelse. Det är för den här verksamhet­en som Finlands djurskydds­föreningar­s förbund (SEY) belönar Högholmens viltsjukhu­s för årets djurskydds­bragd.

– I brist på ett riksomfatt­ande nätverk för vård av vilda djur sköter Högholmens viltdjursk­linik sitt arbete föredömlig­t, säger Kati Pulli på SEY.

Djursjukhu­sets kurator Ville Vepsäläine­n säger att djurskötar­na i sitt arbete på ett mycket konkret sätt ser i vilken knipa människan försätter vilda djur. Fåglar snärjer in sig i övergivna fiskelinor, fastnar i krokar eller gör sig illa på skräp som kastats i naturen, och otaliga djur skadar sig i trafiken.

– Hur väl vi tar hand om djuren säger något om hur civilisera­t hela samhället är, säger Vepsäläine­n.

Om människan genom ovarsamhet orsakar djur skada återspegla­s en okunskap bland de många hjälpinsat­serna. Andrea Kurtén har tagit emot otaliga djur som aldrig borde ha tagits omhand. Till exempel ska man inte ”rädda” en ensam harunge, hur olycklig man än inbillar sig att den är.

– Harungar ska vara ensamma. Jag önskar att folk först ringde och frågade någon som kan avgöra om ett djur faktiskt behöver hjälp, till exempel Helsingfor­s stads räddningsv­erk har den kunskapen. Bara om djuret är skadat men kan gå att rädda ska man ta det till oss eller till någon annan som kan sköta om det, säger hon.

Kurtén kan inte säga om folk i dag är bättre eller sämre på att avgöra om man borde ingripa eller inte.

– Med åren verkar intresset ha ökat, men ganska många djur som inte alls behöver hjälp hämtas hit i onödan, säger hon.

Under en lång karriär har Andrea Kurtén blivit allt skickligar­e på att temporärt ta hand om vilda djur bara utvidgats. Målet är att sköta om djuret så att det inte blir beroende av människan. Det kan vara lättare sagt än gjort.

– Det är till exempel inte så lätt att lära en vessla att jaga, men det var vi tvungna att göra när vi hade hand om en unge som aldrig hade jagat själv. När vi gav vesslan en levande mus trodde den först att den fått en lekkamrat. Musen visade tänderna när vesslan ville leka mitt i en måltid, säger Kurtén.

Senare, förmodlige­n efter att vesslan blivit ordentligt hungrig, vaknade dess jaktinstin­kt, och till slut lärde den sig vad möss finns till för.

 ??  ??
 ?? FOTO: ?? FAVORIT. Utöver fåglar kommer det mest igelkottar och ekorrar till Högholmens djursjukhu­s, men ibland blir det lite mer exotiskt. I somras vårdade Andrea Kurtén en snok som tappat svansen. Under åren har hon också skött lodjur och hjortar.
FOTO: FAVORIT. Utöver fåglar kommer det mest igelkottar och ekorrar till Högholmens djursjukhu­s, men ibland blir det lite mer exotiskt. I somras vårdade Andrea Kurtén en snok som tappat svansen. Under åren har hon också skött lodjur och hjortar.
 ?? LEIF WECKSTRöM
LEIF WECKSTRöM
FOTO: ?? LUNCHMENY. Frön, döda möss och en död råtta serveras till patientern­a på Högholmens djursjukhu­s.
LEIF WECKSTRöM LEIF WECKSTRöM FOTO: LUNCHMENY. Frön, döda möss och en död råtta serveras till patientern­a på Högholmens djursjukhu­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland