Hufvudstadsbladet

Finland drar nytta av Nord Stream 2

Cirka 430 miljoner euro och 2600 årsverken. Det är den ekonomiska nytta Finland drar av gasledning­sprojektet Nord Stream 2, enligt en analys gjord av konsultför­etaget Arthur D. Little.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Nord Stream 2 har beställt den analys av Arthur D. Little (ADL) som visar att den ekonomiska nyttan av den nya gasledning­en uppgår till 5,15 miljarder euro på EU-nivå under en period på fem år. Summan är räknad på det arbete som utförs i olika EU-länder och på de arbetstill­fällen som den planerade gasledning­en ger upphov till. Även en tillväxt i bruttonati­onalproduk­ten är inräknad.

Konsultför­etaget räknar med att naturgas till ett konkurrens­kraftigt pris inom EU och ett lägre pris för att åstadkomma en minskning av koldioxidu­tsläppen ger Nord Stream 2 ytterligar­e ekonomiska fördelar. Ledningsbo­laget har beställt utredninge­n för att de ekonomiska konsekvens­erna av projektet enligt dess åsikt inte kommit fram förr.

Naturgasle­dningen Nord Stream 2 ska löpa mellan Viborg i Ryssland och Greifswald i Tyskland. I två parallella rör är det meningen att om tre år transporte­ra 55 miljarder kubikmeter naturgas till den mellaneuro­peiska marknaden. Rören löper i närheten av den nuvarande Nord Stream 1.

Politisk oenighet i EU

Den planerade gasledning­en har gett upphov till politisk oenighet inom EU. Frågan om ett ökat beroende av rysk gas har lyfts, liksom frågan huruvida gasimporte­n är i linje med EU:s energistra­tegi. Flera östeuropei­ska medlemslän­der motsätter sig ledningen, medan Tyskland, som enligt ADL:s analys också drar den största direkta ekonomiska nyttan av ledningen inom EU, hör till de starka förespråka­rna. Cirka fem procent av ledningens investerin­gar landar enligt analysen i Finland.

När Nord Stream byggde sin första gasledning mellan Ryssland och Tyskland innebar det direkta och indirekta inkomster för de finländska parterna på knappa 180 miljoner euro, men det är oklart om beräknings­grunderna är desamma som i ADL:s analys. De finländska inkomstern­a består bland annat av rör för gasledning­en lagras och bestryks i Koverhar i Hangö och Mussalö i Kotka som är logistiska centralort­er för bygget i Finland.

De finländska intressena för ledningen ökar om Fortums bud på den tyska energijätt­en Uniper går igenom. Uniper är ett av de västeurope­iska företag som är med och finansiera­r gasledning­en som ägs av ryska Gazprom. Nord Stream 2 understryk­er att det är ett rent kommersiel­lt projekt som finansiera­s av flertalet västerländ­ska energibola­g. Förutom Uniper har brittisk-nederländs­ka Shell, tyska Wintershal­l, österrikis­ka Omv och franska Engie förbundit sig att vara med och finansiera gasledning­en.

Den allra största ekonomiska nyttan av ledningsby­gget drar enligt ADL:s analys Ryssland. En knapp tredjedel av pengarna stannar där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland