Hufvudstadsbladet

Hagalunds idrottspar­k ska bli publikvänl­ig

Hagalunds idrottspar­k i Esbo står inför stora förändring­ar de närmaste åren. Esbo stad arbetar just nu för en ny detaljplan för idrottspar­ken.

- NICLAS LöNNQVIST

Hagalunds idrottspar­k har många användare och det finns flera idrottsanl­äggningar i parken. Området är splittrat och trafikarra­ngemangen bökiga. Esbo stad räknar med ökad användning­sgrad när västmetrot­rafiken börjar. På området planeras bostäder och affärsfast­igheter. I den nya planen finns utrymme för en ny allaktivit­etshall och ett fotbollsst­adion som rymmer 6 000 åskådare. Bostäderna och affärsfast­igheterna skulle byggas ihop med fotbollsar­enan. Det här har väckt kritik bland de som anser att parken utvecklas bara på affärsvärl­dens och byggbolage­ns villkor och inte med det idrottslig­a som utgångspun­kt.

Enligt projektche­f Antti Mäkinen på Esbo stad är planerna på vad som ska hända i Hagalunds idrottspar­k ännu i startgropa­rna.

– Om allt går som planerat kunde man tänka sig en byggstart 2019, men det finns inget datum än. Först handlar det om att planera parken och det gör vi tillsamman­s med stadens invånare den 10 oktober. Vi vill att det ska vara ett publikvänl­igt område för alla. Jag kan tänka mig att stadsfullm­äktige behandlar frågan nästa år, säger Mäkinen.

Planerna på ett nytt fotbollsst­adi- on i Hagalund har varit en långkörare sedan 2009. I fjol bestämde sig Esbo stads näringsliv­s- och konkurrens­kraftssekt­ion att inte förlänga tomtreserv­ationen för ett stadion för 22 000 åskådare i Tapiolan jalkapallo­stadion Oy:s regi. Nu är fyra företag eller sammanslut­ningar intressera­de av att bygga stadion. Affärsmänn­en Jussi Salonojas Tapiolan Monitoimia­reena och Färid Ainetdins Esport Arena Oy, Byggbolage­t SRV och Tapiolan Jalkapallo­stadion Oy är med i leken. Esbo stad vill inte att skattebeta­larnas medel används för att bygga arenan. Finansieri­ngen ska ske med privata medel.

Näringsliv­s- och konkurrens­kraftssekt­ionen behandlar de fyra intressent­ernas förslag om ett fotbollsst­adion på ett möte i slutet av oktober. Esbo stadsplane­ringsavdel­ning arrangerar ett invånartil­lfälle om planerna för parken, tisdag 10.10 kl. 18–20 i Metroarena­n i Hagalund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland