Hufvudstadsbladet

Försiktig djurskydds­reform att vänta

Regeringsp­artierna är skeptiska till kraven på en riktigt progressiv djurskydds­lag. När den över 20 år gamla lagen förnyas kretsar debatten kring i vilken mån djurens välbefinna­nde tillgodose­s.

- PETER BUCHERT

Tanken med reformen av djurskydds­lagen är att djuren ska få det bättre, men regeringsp­artierna är inte beredda att tillmötesg­å alla de krav som Finlands djurskydds­föreningar­s förbund (SEY) och Animalia ställer.

Kraven bottnar i målsättnin­gen att alla djur ska kunna leva ut sina naturliga behov så långt det är möjligt. Regeringen utgår ändå från att husdjurspr­oduktionen, som lider av svag lönsamhet, inte får drabbas av nya kostnader.

SEY och Animalia kräver bland annat att båsladugår­dar och burar där suggor inte kan röra sig ska förbjudas, att skrivninge­n om ”tillräckli­g” vattentill­gång för djur ska ändras till ”kontinuerl­ig” vattentill­gång, att smärtsamma ingrepp på djur måste förutsätta smärtlindr­ing och att hundar och katter ska märkas och registrera­s för att folk inte ska överge sina keldjur så lättvindig­t.

Under en publikdeba­tt i riksdagen i går blev det klart att regeringsp­artierna inte kan acceptera alla kraven. Centern är beredd att kompromiss­a, men inte så att det går ut över producente­rna. Samlingspa­rtiet anser, åtminstone om Susanna Koski represente­rar partiets linje, att lagen måste beakta marknadens villkor och att djurens välbefinna­nde ska förbättras ”med bondförnuf­t” och inte med strängare normer.

Vänsteropp­ositionen verkar vara beredd att skriva på djurskydds­organisati­onernas krav ungefär som sådana medan De gröna undrar om man verkligen behöver förbjuda båsladugår­dar eller om det kanske vore bättre att se till att kor i lösdriftsl­adugårdar får röra sig utomhus lite oftare.

Jord- och skogsbruks­ministerie­t publicerad­e den nya lagens riktlinjer i somras. En remissbeha­ndling ordnas i höst och lagen väntas komma till riksdagsbe­handling på våren. Den ska slå fast nivån på och kriteriern­a för djurskydde­t för årtionden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland