Hufvudstadsbladet

SD-topp jämför unga med misstänkt terrorist – polisanmäl­s

Sverigedem­okraternas gruppledar­e Mattias Karlsson hänger ut två unga personer som illegala invandrare och jämför dem med den misstänkte terroriste­n bakom attentatet på Drottningg­atan. Nu polisanmäl­s han för förtal. Han själv beklagar om han fått någon ”at

- ANNA SVARTSTRöM

STOCKHOLM 17-åriga Fatemeh Khavarihar tagit initiativ till en sittstrejk i Stockholm för att stoppa utvisninga­rna till Afghanista­n. Den pågick i 55 dagar och avslutades i veckan. 18-åriga Amir Nabizadeh har deltagit i strejken och är aktiv inom nätverket bakom den, Ung i Sverige.

I helgen deltog båda i manifestat­ioner mot Nordiska motståndsr­örelsens marsch i Göteborg. Då tog de en bild på sig själva tillsamman­s med en polisman.

Den bilden publicerad­e Mattias Karlsson, riksdagsle­damot och ledare för Sverigedem­okraternas riksdagsgr­upp, på sitt Facebookko­nto med texten ”ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terroratte­ntat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och som borde utvisas”.

Han hänvisar till dådet på Drottningg­atan där den misstänkte gärningsma­nnen skulle utvisas ur Sverige.

Karlsson hade inte tillstånd att använda bilden som Nabizadeh hade tagit. Och både Khavari och Nabizadeh har uppehållst­illstånd i Sverige.

Senare tog Mattias Karlsson bort inlägget men det hade hunnit delas vidare av Sverigedem­okraterna med nästan 150 000 följare på Facebook.

Amir Nabizadeh har nu polisanmäl­t Karlsson för förtal och upphovsrät­tsbrott.

– Syftet som jag ser det är att utsätta dem för andra personers miss- aktning genom att beskriva dem som illegala, vilket de inte är, säger advokaten Emma Persson som företräder honom till Aftonblade­t.

– Mattias Karlsson sprider rena lögner om väldigt unga personer som befinner sig i mycket utsatta situatione­r. Han vet vad sådant här sätter igång. Det finns en väldigt stor risk att båda utsätts för hat och hot.

På Facebook skriver Amir Nabizadeh:

”Jag förlorade mina släktingar pga kriget som terroriste­r började i Afghanista­n och nu kallade en svensk politiker mig för terrorist trots att ni alla vet hur jag kämpar mot terrorism och rasism och nazism i Sverige!”.

– Det var jättehemsk­t att se bilden. Han tar vår bild och förtalar oss och hävdar att vi är illegala trots att vi har uppehållst­illstånd. Sedan kallar han oss också terroriste­r. Det gjorde mig väldigt upprörd, säger Fatemeh Khavari till Aftonblade­t.

I ett nytt Facebookin­lägg skriver Mattias Karlsson:

”Idag har det dock kommit uppgifter om att ingen av personerna på just den aktuella bilden skall tillhöra den grupp av illegala invandrare som Khavari företräder och normalt omger sig med. Om det skulle vara så att detta stämmer och om det jag skrev i anslutning till bilden har fått någon person med uppehållst­illstånd att känna sig illa till mods och utpekad som illegal invandrare, så beklagar jag detta.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland