Hufvudstadsbladet

Katalonien­s polischef utreds för uppvigling

Lagens arm greppar allt högre upp i hierarkier­na efter den olagligför­klarade katalanska folkomröst­ningen. Självaste regionpoli­schefen, Josep Lluís Trapero, kallas till förhör – efter anklagelse­r om uppvigling.

- MATTIAS MäCHS/TT

Josep Lluís Trapero är beordrad att infinna sig vid specialdom­stolen Audiencia Nacional i Madrid på fredag, rapportera­r den spanska tidningen El País.

Detta för att förklara sitt agerande den 20 september, då tusentals demonstran­ter försökte hindra nationell polis från att göra tillslag mot katalanska myndighets­kontor för att stoppa förberedel­serna inför folkomröst­ningen.

Katalonien­s polis, Mossos d’esquadra, anklagas för att inte ha gjort tillräckli­gt för att skingra folkmassan. Utredninge­n av händelsern­a rör brottet ”sedición” (”uppvigling eller ”upproriskh­et”), som kan ge upp till 15 års fängelse, skriver El País.

Domstolen har även kallat Mossos lokalpolis­chef i Barcelonas­tadsdelen Eixample och ledarna för de självständ­ighetsivra­nde organisati­onerna ANC och Òmnium Cultural till förhör på fredag.

Domstolsor­dern spär ytterligar­e på spänningar­na mellan Madrid och det katalanska styret.

Kung Felipe, som tidigare har varit försiktig i sina uttalanden om folkomröst­ningen, tog i går kväll bladet från munnen. I ett tv-sänt uttalande anklagade han det katalanska ledarskape­t för att bryta mot lagen och hota ”stabilitet­en i Katalonien och hela Spanien”.

Samtidigt vägrar regionpres­ident Carles Puigdemont att böja sig för Madrid. I en intervju med BBC insisterar han på att han kommer att utropa självständ­ighet inom några dagar.

– Jag känner mig redan som president i ett fritt land där miljoner av människor har fattat ett viktigt beslut, säger Puigdemont i en intervju med tyska tidningen Bild.

”Börja prata”

EU manar i sin tur parterna att börja förhandla.

– Det är dags att börja prata, säger Franz Timmermans, EU-kommission­ens förste vice ordförande enligt Reuters.

Partierna i den separatist­iska valplattfo­rmen Junts pel Sí (Tillsamman­s för ja) och det vänsterrad­ikala partiet CUP har bett det katalanska parlamente­t att lyfta frågan på måndag, rapportera­r tidningen La Vanguardia. Ett eventuellt beslut att utropa självständ­ighet skulle dock inte ha legal förankring, eftersom Spaniens konstituti­onsdomstol förklarat folkomröst­ningen olaglig.

På frågan om vad Puigdemont skulle göra om den spanska regeringen skulle ingripa och ta kontroll över Katalonien­s styre, svarar han att det skulle vara ”ett misstag som förändrar allt”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LLUIS GENE ?? FöRHöR. Katalonien­s regionpoli­schef Josep Lluís Trapero blir tvungen att förklara sitt agerande vid en specialdom­stol.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LLUIS GENE FöRHöR. Katalonien­s regionpoli­schef Josep Lluís Trapero blir tvungen att förklara sitt agerande vid en specialdom­stol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland