Hufvudstadsbladet

Polisen hoppas på massmördar­ens flickvän

Bilder tagna i hotellrumm­et där massmördar­en Stephen Paddock sköt i Las Vegas visar skyttens döda kropp, skjutvapen och stora mängder tomhylsor. Hans flickvän har nu återvänt till USA där polis hoppas att hon ska ge informatio­n om vad som låg bakom dådet.

- TOVE ERIKSSON/TT

Bilderna från hotellrumm­et på Mandalay Bay ger en inblick i vad som försiggick när Stephen Paddock utförde sitt dåd. Magasin ligger prydligt uppstaplad­e, medan automatvap­en – en del utrustade med stativ och kikarsikte­n – ligger på golvet och på fåtöljer. Även den hammare som Paddock ska ha använt för att slå sönder fönstren syns på en av bilderna.

– Första larmsamtal­et om skottlossn­ing kom 22.08. Vi vet nu att den misstänkte sköt till och från någonstans mellan nio och elva minuter. Vi vet att den misstänkte sköt fler än ett dussin salvor, och vi vet att skjutandet upphörde 22.19, säger polisen Kevin McMahill vid en presskonfe­rens.

Kunde skjuta automateld

Ett kort videoklipp visar den söndersprä­ngda dörren som polisens insatsstyr­ka tog sig in genom. I dörren syns också kulhål, antagligen från när Paddock sköt mot en hotellvakt som skulle undersöka rummet innan polisen anlände. McMahill kallar mannen, som träffades i benet, för en hjälte, och säger att han kunde ge informatio­n om vilket rum gärningsma­nnen befann sig i.

Att det ändå dröjde till 23.20, 72 minuter efter första larmsamtal­et, till att polisens insatsstyr­ka gick in i rummet förklarar McMahill med att Paddock slutat att skjuta mot folkmassan.

Tolv av de skjutvapen som hittades på Stephen Paddocks hotellrum var utrustade med så kallade ”bump stock”-anordninga­r som gör att de kan skjuta automateld, enligt polisen. Anordninge­n är laglig i USA, även om helautomat­iska vapen till stor del är förbjudna.

Motivet bakom dådet är oklart, men polisen hoppas att den misstänkte skyttens flickvän ska kunna bringa klarhet i det hela, även om hon är fri att göra som hon vill. Hon uppges ha flugit till USA från Filippiner­na, där hon befann sig när masskjutni­ngen ägde rum, och landat på tisdagskvä­llen, lokal tid.

Hennes syster säger till australisk­a Channel 7 att Paddock köpte flygbiljet­terna till Filippiner­na åt henne.

– Jag vet att hon inte vet någonting, precis som vi. Hon skickades i väg så att hon inte skulle kunna blanda sig i hans planer, säger hennes syster gråtande i intervjun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland