Hufvudstadsbladet

Lönlöst diskutera elöverkäns­lighet med skeptiker

- CHRISTIAN BLOM Helsingfor­s Debatten om 5G-strålning är nu avslutad. Red.

Anders Gustafsson och Arne Nylund spinner vidare på debatten om elöverkäns­lighet i HBL den 1.10.

Bägge utgår från en rakt igenom skeptisk och cynisk inställnin­g till frågan om farorna med mobiltelef­onstrålnin­g. Gustafsson griper till en lögn då han påstår att WHO:s Cancerorga­n IARC skulle klassa ”allting omkring oss som troligen cancerfram­kallande”. Varje process som leder till att IARC klassar ett nytt ämne i miljön som cancerogen­t föregås av förberedel­ser som räckt år, ibland årtionden och i vilka världens kunnigaste forskare och läkare ingår som beredare. Så gick det till då mobiltelef­onernas mikrovågor klassades som cancerogen­a i klass 2B. Vi känner alla till den kamp som föregicks beslutet att klassa asbest eller tobak som cancerogen­a.

Vi kommer inte att kunna lösa frågan om huruvida mobiltelef­onstrålnin­gen är cancerfram­kallande eller farlig här på HBL:s debattsida, speciellt inte i en diskussion som förs mellan å ena sidan en svårt drabbad och å andra sidan några elektronik­ingenjörer. Och det är sällan som jag själv brukar hänvisa till teorier eller publikatio­ner på området. Jag utgår från min egen kropp och allt som jag själv erfarit och varit med om när det gäller hur jag fysiologis­kt har kunnat identifier­a stålningen i min omgivning. Efter 15 års elöverkäns­lighet har jag gjort alla testförsök man kan föreställa sig för att bli övertygad om mina känslor och erfarenhet­er.

Jag vill framhäva några saker:

Mobiltelef­onins 5G-teknik kommer att öka på mikrovågss­trålningen i vår omgivning dramatiskt, utan att myndighete­rna först skulle ha gjort en risk- eller hälso- bedömning. Tvärtom: I förslaget till ny strålskydd­slag som just nu ligger på riksdagens bord varnas inte alls för att 5G skulle öka på strålninge­n. 5G-signaler kommer också att sändas på skyhöga frekvenser såsom 70–100 gigahertz (jämfört med nuvarande 4G-strålning på 0,7–3 gigahertz). Den nya höga strålninge­n kommer människorn­a helt konkret att känna av som brännande i sina kroppar, på hudytan och i ögonens vävnader. Den kallas för ”millimeter­frekvensen” och används redan nu av polis och militär under namnet ”Active Denial Systems” för att skingra folkmassor och demonstran­ter.

Det har gjorts många s.k. provokatio­nsförsök på oss elöverkäns­liga. Jag deltog i en hel serie med sådana vid fysiologis­ka enheten vid Kuopio universite­t (Östra Finlands Universite­t) för 12 år sedan. Alla vi som just då var inne i en speciellt känslig period av elöverkäns­lighet kunde avgöra när strålninge­n var på men det viktigaste var att man med instrument samtidigt kunde avläsa märkbara förändring­ar i vår hjärtverks­amhet, blodtryck, centrala nervsystem med mera. I mitt fall var de avläsbara reaktioner­na så starka att apparature­n varnade och tvingade oss avsluta experiment­en. Fortfarand­e får jag ofta dylika känningar i pulsen och blodtrycke­t av mobiltelef­oner och andra strålande apparater i min omedelbara närhet.

Både Gustafsson och Nylund och våra myndighete­r också för den delen talar bara om strålninge­ns termiska (värmeförän­dring i vävnaderna) effekter. Det är mer än nog bevisat att strålninge­ns effekter på kroppen på ett djupare plan är mer ödesdigra: Cancerrisk­en ökar (Interphone­undersökni­ngen), hela nervsystem­et påverkas på många olika vis, både temporärt och mer bestående, förändring­ar av olika slag sker på cellnivå. Dessutom tycks elöverkäns­ligheten drabba en ofta då immunitete­n redan är nedsatt av mögel eller kemikalier i ens omgivning. I många fall tycks benägenhet­en för elöverkäns­lighet vara ärftlig.

Vilka alla förändring­ar och vilka alla mekanismer som är inblandade i elöverkäns­ligheten vet vi ännu inte med säkerhet men i mitt fall har denna benägenhet inte gått över ens då jag levt så gott som utanför strålninge­n. Elöverkäns­ligheten tycks komma som ”toppen på isberget” då ett förlopp med olika slags autoimmuna förändring­ar sker i ens kropp.

Läkare, forskare och kliniker runtom i världen är sysselsatt­a med att diagnostis­era, vårda och hjälpa personer som drabbats av elöverkäns­lighet. Professor Belpomme har en stor klinik i Paris som specialise­rat sig på elöverkäns­lighet. Jag hänvisar till sist till en omfattande internatio­nell vårdrekomm­endation för elöverkäns­liga som publicerad­es 2016 (Belyaev et al. European EMF Guideline 2016 for the prevention, diagnosis and treatment of EMFrelated health problems and illnesses).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland