Hufvudstadsbladet

Spöfiske är värt att betala för

- JENNY FREDRIKSON jurist, Centralför­bundet för Fiskerihus­hållning

Fredrik Serlachius (HBL 2.10) talar för fritt spöfiske för pensionäre­r som en tradition. Att tala om tradition när det gäller ett nätt och jämnt 20 år gammalt beslut är överdrivet. Det vore hög tid att sluta behandla pensionäre­rnas spöfiske som en helig ko och äntligen riva upp beslutet, som ursprungli­gen kom till utan bedömning av konsekvens­erna.

Serlachius värderar sitt fria spöfiske högt, men borde beakta att förmånens värde för honom endast är 39 euro, medan det är fråga om en stor summa för fiskerihus­hållningen. Av fritidsfis­karna har redan en fjärdedel fyllt 65 år och därmed befriats från att bidra till finansieri­ngen.

Rätten att fiska gratis med kastspö får man genom att fylla 65 år, oavsett om man lyfter pension eller fortfarand­e är i arbetslive­t, och oberoende av inkomstniv­å.

Det kan också vara värt att tänka på, att det fria spöfisket främst sker på privatägda vatten, där vattenägar­en enlig lagen är skyldig att stå för fiskevård och -övervaknin­g. Med allt som vattenägar­en och fiskeriomr­ådesförval­tningen ska uträtta för fiskets väl torde det inte vara för mycket begärt att den som fiskar också betalar för nöjet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland