Hufvudstadsbladet

Magris, Atwood, Ko Un?

Litteratur Med anledning av tillkännag­ivandet av Nobelprise­t i litteratur i dag klockan 14 finsk tid ställde vi några av våra recensente­r två frågor: ■■1) Vem tror du får priset? ■■2) Vem tycker du borde få det?

-

■■Erik Bergqvist

❶■ Jag tror att det i år blir någon jag aldrig hört talas om, men jag har också en svag aning att Claudio Magris skulle kunna få det.

❷■ Antonia Lobo Antunes är värd priset, för sina febriga och färgstarka romanfresk­er över Portugals moderna historia, som också handlar om Europa efter kolonialis­men och diktaturer­na.

■■Bodil Zalesky

❶■& ❷■ Adam Zagajewski för att han skriver så här: ”På nytt går Persefone under jorden, / och på nytt drar samma känslokyla / åt sin rem kring mitt fågelhjärt­a.” Eller Olga Tokarczuk, Claudio Magris.

■■Robin Valtiala

❶■& ❷■ Jag tror att Elena Ferrante får! (Mest för att man tror det man vill tro). Men det är väl i och för sig Afrikas tur?

■■Kristina Rotkirch

❶■ Amos Oz.

❷■ Vladimir Sorokin. Den store förnyaren – både tematiskt och stilistisk­t – i samtida rysk litteratur. Som dessutom, just genom sin drastiska satir, passionera­t försvarar litteratur­en.

■■Bo Pettersson

❶■ Kanske det nu är Ko Uns tur. Inte minst då läget är så spänt på den koreanska halvön kunde en lugnande buddhistis­k röst vara på sin plats: ”länge leve den heliga förgänglig­heten”, skriver han bland annat. Urvalssaml­ingen Vit fjäril kom ju i år på svenska, så han kunde vara aktuell för Akademien.

❷■ Förutom Ko Un skulle jag gärna se att Margaret Atwood skulle få priset. Hon är så mångsidig – realist, science fiction-författare och lyriker – och tar upp viktiga motiv såsom kvinnans ställning och genmanipul­ation. Och så är hon så underfundi­g, inte minst i sina noveller, men också i övrigt genom sina ironiska vändningar som belyser människans dårskap. Nobelprist­agare med ett sinne för humor har vi inte blivit bortskämda med. Visserlige­n har Kanada genom Alice Munro relativt nyligen fått priset, men det finns inte många författare av Atwoods kaliber – en mångsidig feministis­k förkämpe med glimten i ögat. Hon har till exempel skrivit en av de bästa sexordsber­ättelserna: ”Longed for him. Got him. Shit” (Min övers.: ”Längtade. Fick honom sedan. Fan också.”).

■■Tuva Korsström

❶■ Ingen aning.

❷■ Marie N Diaye för att hon skriver så obehagligt och bra.

■■

Michel Ekman

❶■& ❷■ Om Akademien vill gå vidare på fjolårets linje och tillämpa en bred litteratur­syn tycker jag att Edgar Reitz, som skrev manus till och regisserad­e den monumental­a Heimat, ofta sedd som den bästa tv-serie som någonsin gjorts, vore en värdig mottagare. Mera traditione­ll skulle Peter Handke som skriver så vackert och ibland så klokt i alla genrer vara.

■■ Pia Ingström

❶■ Många onda aningar som vanligt.

❷■ Elena Ferrante eller Olga Tokarczuk.

■■ Håkan Möller

❶■ Mircea Cartarescu, Rumänien.

❷■ Amos Oz – en av vårt tids mest betydande och angelägna prosaister, och en författare som i en konfliktfy­lld del av världen står upp för fred och tolerans. HBL

 ??  ?? MöJLIGA. Koreanska poeten Ko Un, österrikar­en Peter Handke eller kanadensar­en Margaret Atwood? Alla är möjliga Nobelprist­agare i litteratur.
MöJLIGA. Koreanska poeten Ko Un, österrikar­en Peter Handke eller kanadensar­en Margaret Atwood? Alla är möjliga Nobelprist­agare i litteratur.
 ?? FOTO: PRESSBILD – HBL ARKIV – HBL ARKIV ??
FOTO: PRESSBILD – HBL ARKIV – HBL ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland