Hufvudstadsbladet

Begagnad bil allt oftare från utlandet

Kamux, ett företag som är specialise­rat på handel med begagnade bilar, säljer och köper i första hand bilar som är 0–5 år gamla. Vd:n Juha Kalliokosk­i säger att handeln är störst med bilar i prisklasse­n 10000– 15000 euro, vilket brukar innebära att bilen

- FNB

Finländarn­a köper över 600 000 begagnade bilar per år. Allt fler av dem kommer från utlandet. I fjol importerad­es omkring 25 000 begagnade bilar från utlandet. I år ser antalet ut att landa på ungefär 29 000, enligt bilbransch­ens centralför­bund Autoalan keskusliit­to.

Kamux är också intressera­t av sparsamt körda bilar som är äldre än så.

– Då en kund säljer sin bil till oss och samtidigt köper en ny av oss tar vi gärna emot även bilar som är gamla och har stora körkilomet­rar. Våra kunder har så växlande behov, säger Juha Kalliokosk­i.

Pekka Rissa, vd för bilbransch­ens centralför­bund, säger å sin sida att märkesaffä­rerna numer säljer bytesbilar som är upp till åtta år gamla.

Bilar som är äldre än så byter oftast ägare via små företag eller säljs direkt från en privatpers­on till en annan. Rissa säger att det i Finland finns över hundra små företag med 2–4 försäljare och en omsättning på omkring två miljoner euro som handlar med begagnade bilar.

Jämfört med dem är Kamux en jätte. Bolaget, som listades i Helsingfor­sbörsen i våras, har en omsättning på 405 miljoner euro.

Även vissa märkesaffä­rer har ett stort utbud på begagnade bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland